• De coronacrisis dwingt mensen thuis op elkaars lip te zitten. Dat kan best een uitdaging zijn.
  • De situatie lijkt wel een beetje op die van astronauten aan boord van een ruimteschip, alleen dan met zwaartekracht.
  • Astronauten hebben allerlei manieren gevonden om in isolatie productief te blijven én een beetje leuk voor anderen. Business Insider tekende hun tips op. 

De ruimte mag dan wel een onherbergzame omgeving zijn voor de mensheid, leven op aarde vandaag de dag is ook best uitdagend.

Veel mensen moeten opeens met anderen voor langere tijd een ruimte delen zonder naar buiten te mogen. Dat is een gevolg van maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen en te voorkomen dat de zorgsystemen bezwijken onder de grote aantallen patiënten.

Voor astronauten is maandenlang met een paar lotgenoten in een kleine ruimte samenwerken niets nieuws. Hoe overleef je langere tijd in isolatie met anderen? Lees hier handige en wijze tips van enkele astronauten.


Scott Kelly: ‘Bingewatchen. Alle afleveringen van ‘Game of Thrones’ twee keer.’

Foto: NASA-astronaut Scott Kelly in een Soyuz-simulator in het Kosmonautentrainingscentrum Joeri Gagarin. Bron: Bill Ingalls/NASA

Scott Kelly bracht bijna een jaar door aan boord van het internationale ruimtestation ISS. In The New York Times schreef hij dat “het niet gemakkelijk” was. Een van zijn tips hoe om te gaan met isolatie is het hebben van een schema en je daaraan houden.,

"Je zult zien dat wanneer je je aan een plan houdt jij en je familie je gemakkelijker aanpassen aan nieuwe omstandigheden en aan een nieuwe woon- en werkomgeving", zegt Kelly. "Toen ik weer op aarde was, miste ik die structuur. Ik vond het moeilijk om zonder te leven."

Kelly waarschuwt om jezelf niet te verliezen in je werk. "Neem echt de tijd voor ontspanning. Ik sprak in het ISS filmavondjes af met andere bemanningsleden, compleet met snacks, en keek alle afleveringen van Game of Thrones. Tot tweemaal toe".


Wat Kelly niet kon en jij misschien wel: haal af en toe een frisse neus.

Foto: NASA

"Ga naar buiten," zegt Kellly. "Na maandenlange opsluiting in een kleine ruimte hunkerde ik naar de natuur. Groen, de geur van verse modder, de warme zon op mijn gezicht."

Ook sjouwde Kelly fysieke boeken met zich mee de ruimte in – relatief dure bagage.

"Als je veroordeeld bent tot een kleine ruimte, dan heb je ook iets anders nodig dan werken of opruimen. De rust en verstilling van een echt boek is onbetaalbaar. Geen boek waarop je meldingen krijgt of waar je in de verleiding komt om een tabblad te openen."

De rest van Kelly's verhaal lees je in The New York Times.


Peggy Whitson: 'Je moet effectief kunnen communiceren.'

NASA-astronaut Peggy Whitson kort voordat ze naar het ISS vloog, oktober 2016. Foto: Bill Ingalls/NASA (via AP)

Peggy Whitson is een van de meest doorgewinterde astronauten op aarde. Tegen de Amerikaanse tv-zender CBS zegt ze dat isolatie "goed te doen" is en dat ze zich nooit verveelde aan boord van het ruimtestation.

"Veel mensen moeten nu thuiswerken en tegelijkertijd ook ouder of gezinslid zijn. Dat is zeker uitdagend, maar het is precies wat we aan boord van het ISS deden", zegt Whitson. "Onze crew werd onze familie in de ruimte. We moesten niet alleen de hele dag met ze werken, we konden 's avonds ook niet naar huis."

Om die constante interactie aan te kunnen, is het belangrijk om duidelijk en transparant te zijn, benadrukt ze.

"Je moet in staat zijn om effectief te communiceren. Dat is het allerbelangrijkste", zegt Whitson. "Zorg ervoor dat je je werkelijke bedoelingen ook daadwerkelijk communiceert."


Volgens Whitson is het inventariseren van je "hogere doelen" cruciaal, net als het vinden van lichtpuntjes.

Astronaut Peggy Whitson, wetenschapper van Expeditie 5, kijkt vanuit de spaceshuttle Endeavour naar het ISS. Foto: NASA

"Net als de ruimte geeft Covid-19 ons een gemeenschappelijk en hoger doel. We redden levens met de quarantaine. Het is belangrijk om dat hogere doel voor ogen te houden. Dat geeft zin en betekenis aan de situatie en helpt je ermee om te gaan", zegt Whitson, die daaraan toevoegt dat je de extra vrije tijd als een cadeau kunt zien.

"Ons hedendaagse leven is een en al drukte. Wat zou je graag doen als je meer tijd zou hebben? Wat spookte er altijd door je hoofd dat je graag zou willen doen als je er maar tijd voor had?"


Anne McClain: Oefen 'goed expeditiegedrag'.

Boordwerktuigkundige Anne McClain van Expeditie 58 is in quarantaine en ontmoet haar moeder
in het Kosmonautenhotel in het Kazachstaanse Bajkonoer.. Foto: Aubrey Gemignani/NASA

McClain keerde onlangs terug van een maandenlang verblijf aan boord van het ISS. Ze zweert bij vijf vaardigheden waarmee je goed expeditiegedrag ontwikkelt.

De eerste is, net als wat Whitson zegt, goede communicatie. Voor McClain betekent dat vooral actief luisteren, alert zijn op elkaars lichaamstaal en actief werken en praten om conflicten op te lossen.

"Praat over je voornemens voordat je in actie komt. Formuleer op de juiste manier. Praat erover wanneer jouw actie of die van anderen niet het verwachtte resultaat oplevert", schreef McClain in een post voor NASA.

Goed leiderschap en burgerschap is een andere vaardigheid die volgens McClain gezond is voor een leven in beperking.

"Wijs taken toe en formuleer doelen. Leid door een goed voorbeeld te zijn. Geef richting, informatie, terugkoppeling, coaching en aanmoediging", zegt ze. "Zorg ervoor dat je teamleden de middelen hebben. Praat wanneer er iets niet in orde is. Stel vragen en bied oplossingen in plaats van alleen problemen te benoemen."


Zorgen voor jezelf en je team is minstens zo belangrijk als het respecteren van verschillen.

Portret van astronauten van Expeditie 59, 30 april 2019. Met de klok mee vanaf links: David Saint-Jacques van het Canadees ruimteagenstschap en NASA-astronauten Christina Koch, Anne McClain en Nick Hague. Foto: NASA

Zorgen voor jezelf betekent volgens McClain niet alleen persoonlijke hygiëne, maar ook je logistiek en je humeur.

"Wees open over je zwaktes en gevoelens. En houd je eigen stress of negativiteit onder controle, geef ze niet door aan de groep", zegt ze. "Wees sociaal en zoek feedback. Breng werk, rust en eigen tijd met elkaar in balans. Wees georganiseerd."

Volgens McClain is het belangrijk om de gezondheid van je team, familie of kamergenoten te waarborgen. Dit doe je door "positieve relaties te ontwikkelen. Geef je op voor de minder prettige klusjes. Bied hulp aan en accepteer deze ook. Deel complimenten en neem de schuld op je."

Samenwerking moet het volgens McClain altijd winnen van competitiviteit.

"Neem je verantwoordelijkheid, wees gul met complimenten. Werk aan een positieve teamgeest. Blijf kalm in een conflict."


Chris Hadfield: 'Wees niet alleen maar bang van dingen.'

Foto: YouTube/Chris Hadfield

"Ik bracht korte tijd in isolatie door aan boord van een ruimteschip", vertelt oud-astronaut Hadfield van het Canadees ruimteagentschap in een YouTube-video.

Hadfield zegt dat het in de ruimte gevaarlijk is, maar dat crews "een manier vinden om productief te zijn en op te bloeien die lichtjaren afstaan van hun normale levens".

De oud-astronaut probeerde aan boord de risico's die hij liep te begrijpen door betrouwbare bronnen te raadplegen. Met deze mindset bleef hij productief. Dat kan volgens hem ook op aarde van pas komen.

"Wees niet alleen maar bang van dingen", zegt hij.


Hadfield pleit voor drie andere regels: kies doelen, onderzoek beperkingen en – de belangrijkste – kom in actie.

Boordwerktuigkundige Chris Hadfield van Expeditie 34 jongleert met tomaten, maart 2013. Foto: REUTERS/NASA

"Wat wil je bereiken? Wat zijn je doelen? Wat is je missie voor nu? Krijg dat helder – voor deze middag, deze week, volgende maand", zegt Hadfield, die daaraan toevoegt dat het zinnig is om te onderzoeken wat je beperkingen zijn van jouw functioneren.

Als dat eenmaal duidelijk is, onderneem dan actie.

"Ga dingen doen. Dat hoeven niet per se dingen te zijn die je voorheen deed", zegt Hadfield. "Het is een kans om nieuwe dingen te ontdekken."

Lees meer over thuiswerken tijdens de coronacrisis: