• Je smartphone is een verzamelplaats van viezigheid, maar het gros van de schoonmaakmiddelen is schadelijk voor het scherm.
  • Gebruik een zacht, pluisvrij doekje met slechts een beetje water en zeep, luidt het devies van smartphonefabrikanten.
  • Apple raadt twee schoonmaakmiddelen aan: desinfectiedoekjes van bijvoorbeeld Dettol en doekjes met 70 procent isopropylalcohol.
  • Veeg of besproei je smartphone nooit direct met schoonmaakmiddel. Bleekmiddelen zijn uit den boze.
  • Je kunt ook UV-licht in de strijd gooien om ziektekiemen te doden met een soort minizonnebank voor je telefoon. 

De gemiddelde persoon checkt zijn of haar smartphone tientallen keren per dag. Elke keer dat je dat doet, belanden er bacteriën van je handen op je telefoon.

Onderzoek van de University of Arizona toonde in 2012 aan dat smartphones tienmaal zo veel bacteriën bevatten als een wc-bril, voornamelijk omdat toiletten regelmatig worden schoongemaakt en telefoons niet.

Wegens de verspreiding van het coronavirus raden het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention en de Wereldgezondheidsorganisatie mensen aan hun handen regelmatig te wassen en objecten en oppervlakten te desinfecteren. Dat betekent dat het ook van belang is om je telefoon schoon te houden.

Het kan echter lastig zijn om je telefoon schoon te maken. Veel van de schoonmaakmiddelen die je normaliter gebruikt om te desinfecteren, kunnen schadelijk zijn voor je mobiel.

Hieronder enkele tips hoe je je telefoon veilig schoon kunt maken zonder het scherm of andere onderdelen te beschadigen.


Sproei schoonmaakmiddelen niet direct op je telefoon en vermijd bleekmiddelen. Gebruik in plaats daarvan desinfecterende doekjes of alcoholdoekjes.

Foto: Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Image

Het is verleidelijk om het scherm van je smartphone op te poetsen met een traditioneel desinfecterend schoonmaakmiddel. Wees daar voorzichtig mee. Je hebt kans dat je toestel beschadigd raakt.

Het spreekt voor zich dat je de smartphone nooit in een schoonmaakmiddel moet dompelen en dat je ervoor moet zorgen dat er tijdens het schoonmaken geen vocht in openingen terechtkomt. Apple adviseert bovendien om geen schoonmaakmiddelen direct op het toestel te sproeien. Spuitbussen en bleekmiddelen zijn uit den boze.

Over het algemeen tasten schoonmaakmiddelen de beschermende laag van smartphones aan.

"Telefoons hebben een laag om te voorkomen dat olie of vet van je hand aan de telefoon blijft zitten", zegt Jason Siciliano, vicepresident van SquareTrade, een dienst voor bescherming van smartphones, tegen Business Insider. "Als je alcohol of dergelijke alledaagse schoonmaakmiddelen rechtstreeks op glas van je telefoon sproeit of veegt, kun je hem beschadigen."

Het is dezelfde laag die ervoor zorgt dat vloeistof druppels vormt op het scherm van je telefoon en dat vingerafdrukken geen vlekken achterlaten op het scherm, zegt Taylor Dixon van reparatiewebsite iFixit tegen Business Insider via e-mail. De beschermende laag slijt na verloop tijd. Als je schoonmaakmiddelen gebruikt, versnel je dat proces.

Apple raadt twee soorten schoonmaakmiddelen aan voor de iPhone: desinfectiedoekjes van bijvoorbeeld Dettol of doekjes met 70 procent isopropylalchohol.

Samsung waarschuwt voor schoonmaakmiddelen en raadt aan een zachte, vochtige doek te gebruiken.


Een zacht, licht vochtig microvezeldoekje is hoogstwaarschijnlijk wel veilig voor je smartphone.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Zowel Apple als Samsung melden dat je een smartphone veilig kunt schoonvegen met een doekje, bij voorkeur een zachte, pluisvrije doek. Mocht je telefoon bezoedelt zijn met vuil, dan kun je de doek bevochtigen met een beetje water en zeep.

De smartphones van tegenwoordig zijn meestal waterbestendig, maar je moet toch voorzichtig zijn als je je telefoon blootstelt aan vloeistof.

"Je moet er nog steeds voor zorgen dat er geen vloeistof in je smartphone komt via de openingen van het toestel", zegt Dixon. Bovendien moet je de telefoon uit het stopcontact halen en uitzetten voordat je hem schoonmaakt, gebiedt Apple.


Je kunt eventuele ziektekiemen op je smartphone ook om zeep helpen met UV-licht.

Foto:  Amazon

Je kunt ook UV-licht in de strijd gooien om eventuele ziektekiemen op je smartphone te doden. Een middel als Phone Soap gebruikt UV-C-licht om bacteriën en ander gespuis om zeep te helpen. Het is een relatief klein doosje, een soort minizonnebank voor je smartphone, die je toestel met UV-C-licht overspoelt om 'm te ontsmetten.

Smartphone-experts Siciliano en Dixon konden niet zeggen hoe effectief Phone Soap en andere UV-schoonmaakmiddelen zijn, maar Phone Soap krijgt positieve recensies van Insider Reviews, CNN en Reviewd.

Dat gezegd hebbende is een UV-schoonmaakbeurt wel een relatief dure grap. Zo'n minizonnebank voor je telefoon kost al snel 70 euro. En het is nog maar de vraag hoe vaak je smartphone een UV-kuurtje kan genieten.

Uit recensies op Amazon blijkt dat de smartphone-zonnebank soms dienst weigert na kort gebruik. Mocht je toch een sterker middel willen inzetten om je toestel te ontsmetten, dan kun je een UV-schoonmaakmiddel wellicht overwegen.


Als je een hoesje gebruikt, maak dat dan ook schoon.

Foto: Avery Hartmans/Business Insider

De meeste schoonmaakmiddelen zijn een no go zijn voor je smartphone, maar dat hoeft natuurlijk niet voor het hoesje te gelden. Wellicht kun je dit wel met een desinfecterend middel bewerken, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van het materiaal waarvan het hoesje is gemaakt.

Het hoesje schoonmaken kan effectief zijn om je smartphone te ontdoen van viezigheid, zegt Siciliano. Als buitenste schil komt het immers het vaakst in aanraking met allerhande oppervlakken.


Het helpt ook als je zélf schoon bent.

Foto: r.classen/Shutterstock

Je smartphone is een soort verzamelplaats voor bacteriën die op je handen zitten, zeiden we aan het begin van dit artikel. Dus: "Houd je handen schoon en desinfecteer ze, dan blijft je smartphone ook schoon en vrij van bacteriën en dergelijke", zegt Siciliano.

En als je dan toch bezig bent, denk dan twee keer na voordat je je toestel meeneemt naar de wc of badkamer. "Op die manier ga je bewust om met je telefoon."

Lees meer over het coronavirus: