Het RIVM heeft afgelopen week 5.427 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Vorige week waren dat er 3.597.
Het RIVM ziet de grootste toename bij mensen tussen de 20 en 24 jaar. Een op de vijf mensen die positief werden getest, valt binnen deze leeftijdscategorie.
Het virus werd ook aangetroffen bij 551 tieners van 15 tot 19 jaar. Toch ziet het RIVM nog geen problemen op scholen.
In de afgelopen week zijn 50 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5.427 meldingen gekregen over nieuwe besmettingen. In de vorige wekelijkse rapportage waren dat er 3.597. De week daarvoor lag het aantal positieve tests slechts een fractie hoger: 3.588.
Tussen 31 augustus tot en met 7 september lieten 180.182 personen zich testen. Daarvan heeft 2,8 procent een positieve uitslag. In de week hiervoor was dit 2,2 procent.
Vooral in Zuid-Holland en Noord-Holland is het aantal besmettingen flink gestegen. In die provincies werden afgelopen week per 100.000 inwoners ruim 50 mensen ziek. In Drenthe lag dat aantal het laagst, met slechts 3 besmettingen per 100.000 inwoners.
De meeste mensen zijn thuis besmet geraakt, zo komt naar voren uit de contactonderzoeken van de GGD. Bezoek aan familie en vrienden en vakanties worden ook vaak genoemd als waarschijnlijke besmettingsbron.
Uit gedragsonderzoek van RIVM en GGD-GHOR blijkt dat veel mensen met milde klachten zich niet houden aan het dringende advies om thuis te blijven: 90 procent ging met klachten naar de supermarkt, 43 procent naar het werk en 64 procent had contact met familie of vrienden.
RIVM: nog geen problemen op scholen
Onder relatief jonge mensen ziet het RIVM de grootste toename. Mensen tussen de 20 en 24 jaar spannen de kroon: een op de vijf mensen die positief werden getest, valt binnen deze leeftijdscategorie. Daarna volgen 25- tot 29-jarigen.
Het virus werd ook aangetroffen bij 551 tieners van 15 tot 19 jaar. Zij nemen 10,5 procent van het totale aantal positieve tests voor hun rekening.
Ondanks de stijging van het aantal besmettingen onder jongeren, ziet het RIVM nog geen problemen op scholen. "Er is geen significante stijging te zien van het aantal patiënten die gerelateerd is aan de verspreiding op scholen. Bij de enkele bekende clusters op scholen, hebben vooral volwassenen andere volwassenen besmet", aldus het instituut.
Wel waarschuwt RIVM-onderzoeker Aura Timen dat jongeren het virus verder kunnen verspreiden. "Het zou heel jammer zijn als de aandacht verslapt. Als het virus maar lang genoeg rondgaat onder jongeren, sijpelt het vanzelf door naar ouderen en kwetsbare groepen", aldus Timen, die hoofd is van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding.
Naast de voorzorgsmaatregelen, zoals afstand houden en vaak handen wassen, drukt ze jongeren daarom op het hart om thuis te blijven als ze zijn besmet.
Het reproductiegetal loopt weer iets op
Het RIVM kreeg afgelopen week 17 meldingen over sterfgevallen. Bij de vorige publicatie waren 24 mensen overleden.
Op verpleegafdelingen van ziekenhuizen werden 89 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen, op de intensivecareafdelingen 19. Vorige week waren dit er respectievelijk 65 en 11, zo blijkt uit cijfers die het RIVM van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft doorgekregen.
Meldingen over sterfgevallen en ziekenhuisopnames komen vaak met enige vertraging binnen.
Het zogeheten reproductiegetal is toegenomen, van 1 naar 1,17. Dat wil zeggen dat honderd personen met het coronavirus 117 anderen aansteken. Omdat dit cijfer wat onzeker is, houdt het RIVM een marge aan tussen de 1,08 en 1,27.
Lees meer over het coronavirus:
- Nederland scoort slecht op deze 3 corona-statistieken – de eerste golf viel bij ons niet mee vergeleken met Europa
- Ben je verplicht om je gegevens achter te laten in de kroeg? 7 vragen over de nieuwe coronaregels voor de horeca
- Nederlandse viroloog: ontwikkeling vaccin ziet er goed uit, maar mogelijk geen volledige of levenslange bescherming
- Deze 4 maatregelen om een nieuwe pandemie te voorkomen kosten jaarlijks 0,2% van de bijna €10.000 miljard schade door Covid-19
- Gids voor de corona-etiquette: zo houd je beleefd afstand en kun je veilig socializen