Het RIVM heeft de afgelopen week 36.931 meldingen van positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er ongeveer evenveel als een week daarvoor.

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist iets en kwam net boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week.

Outbreak Management Team (OMT) en zorgminister De Jonge vinden het nog te vroeg om de coronamaatregelen te versoepelen in december.

Een aanscherping van de maatregelen tijdens kerst is inmiddels ook mogelijk, zegt De Jonge. “We zullen echt alles op alles moeten zetten de komende week.”

Verder wil het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht wordt. Dit draagt mogelijk bij aan het verder verlagen van de besmettingen.

Het aantal coronagevallen daalt nog wel, maar de afname stagneert. Daarvoor waarschuwt het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dat kreeg in de afgelopen week 36.931 meldingen van positieve coronatests, ongeveer evenveel als de week ervoor. Toen meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 37.706 meldingen van positieve coronatests had gekregen.

Het zogeheten reproductiegetal steeg juist iets en kwam net boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het is wel een schatting, het zit volgens het RIVM ergens tussen 0,99 en 1,05.

Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden. Hoe lager het getal, hoe beter.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Het aantal sterfgevallen daalde wel. In de afgelopen zeven dagen is het overlijden van 422 coronapatiënten geregistreerd, tegen 479 in de week ervoor en 565 nog een week eerder.

Ook het aantal ziekenhuisopnames is gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen 1.291 coronapatiënten op een verpleegafdeling te liggen en 193 op een intensive care. Een week eerder waren dit respectievelijk 1.496 en 224.

Geen versoepeling van de coronamaatregelen in december

Het Outbreak Management Team (OMT) vindt het nog te vroeg om de coronamaatregelen te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws.

Daar kan zorgminister Hugo de Jonge zich in vinden. Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt "is toch wel echt op losse schroeven komen te staan", zegt hij dinsdag. Een aanscherping van de maatregelen is inmiddels ook mogelijk, zegt hij, omdat het aantal nieuwe besmettingen per dag niet snel genoeg daalt.

Pas op 8 december kan het kabinet echt duidelijkheid geven, zegt De Jonge. "Dat betekent dat we komende weken de vinger aan de pols moeten houden." Extra maatregelen zijn volgens hem mogelijk, maar "laten we ook niet te snel conclusies trekken".

Over het hele land nemen de dagelijkse besmettingscijfers nauwelijks af, maar De Jonge ziet ook positieve punten: het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames gaat de goede kant op.

Wel zit hij in zijn maag met het feit dat het 'reproductiegetal' weer boven de 1 ligt. Gemiddeld steekt één persoon dus meer dan één andere persoon aan. Op die manier stijgt het aantal besmettingen. Al met al komen de cijfers "nog niet in de buurt van goed genoeg" om te versoepelen, denkt De Jonge.

Als mensen kerst samen willen vieren, met iets soepeler regels "zullen we echt alles op alles moeten zetten de komende week".

Langere kerstvakantie voor middelbare scholieren

Het OMT vindt verder dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

Op elke 100.000 kinderen van 13 tot 17 jaar oud zijn vorige week zo'n 370 coronagevallen vastgesteld. De week ervoor lag dat op 288 per 100.000 en nog een week eerder op 286. In de groep van 0 tot 12 jaar waren afgelopen week ruim 53 gevallen op de 100.000, tegen ongeveer 45 in de weken ervoor.

De roep om meer maatregelen op scholen klinkt al langer. Het sluiten van scholen werd eerder door minister Arie Slob (Onderwijs) als laatste mogelijkheid genoemd. Een langere kerstvakantie zou een tussenoplossing zijn.

Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning (UMC Utrecht) zei zondag in Nieuwsuur dat scholieren nu wat betreft besmettingen "aan de hoge kant" van het landelijk gemiddelde zitten.

Momenteel wordt er alleen getest als mensen klachten hebben, terwijl in de jongere leeftijdsgroep een groot deel van de besmettingen verloopt zonder klachten of met hele milde verschijnselen die niet direct worden herkend als corona-infectie. Onduidelijk is echter nog of die infecties het virus ook daadwerkelijk verder verspreiden.

Bruijning stelde onder meer voor om sneltesten in te zetten op scholen en besmette kinderen tijdelijk te isoleren zodat de rest van het onderwijs door kan gaan. Een andere optie is het testen van de hele school.

Verder adviseert ze de scholen te zorgen voor iets meer spreiding van leerlingen tijdens de pauzes, of bij het begin en einde van de lestijden.

Lees meer over het coronavirus: