- De uitbraak van het coronavirus heet sinds woensdag officieel een pandemie.
- De verspreiding buiten China gaat zo snel dat sprake is van een mondiaal fenomeen.
- In Europa blijft Italië het meest zorgelijk, maar Spanje, Duitsland en Frankrijk gaan ook hard.
- In Nederland zijn er zo’n 500 vastgestelde besmettingen.
De sterke verspreiding van het coronavirus buiten China heeft ertoe geleid dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sinds woensdag spreekt van een pandemie.
De Wereldgezondheidsorganisatie ziet de verspreiding van het coronavirus niet meer als een vooral ‘lokale’ kwestie in China, maar als een mondiaal fenomeen: “Het aantal vastgestelde besmettingen buiten China is in twee weken tijd met een factor 13 toegenomen en het aantal betrokken landen is verdrievoudigd”, gaf directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO woensdag aan.
De cijfers spreken boekdelen. Het totale aantal vastgestelde besmettingen in de wereld bedraagt sinds woensdag ruim 125.000. Er zijn inmiddels ongeveer 68.000 mensen genezen, ongeveer 4.600 doden en ruim 53.000 actieve gevallen. Dat blijkt uit data van de site Worldometers.
Bij die actieve gevallen neemt China een steeds minder prominente plaats in. China telde woensdag nog iets meer dan 16.000 actieven gevallen en dat aantal slinkt al geruime tijd met zo’n 1.500 per dag.
Tegelijk is sprake van een nog steeds dagelijks stijgend aantal bevestigde besmettingen buiten China. In totaal hebben 121 landen inmiddels melding gemaakt van besmettingen met het coronavirus.
Buiten China zijn er zes landen waar de situatie kritiek is: Italië, Zuid-Korea, Iran, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Samen herbergen deze landen bijna 30.000 actieve gevallen.
De overige 114 landen in de wereld waar het coronavirus is vastgesteld, delen samen zo'n 7.000 actieve gevallen.
De groei van het aantal actieve gevallen buiten China is de belangrijkste reden dat het totale aantal actieve besmettingen in de wereld sinds begin maart weer is gaan stijgen.
De belangrijkste maatstaf voor de mondiale verspreiding van het coronavirus voor de korte termijn is het aantal nieuwe gevallen dat er dagelijks bijkomt buiten China. Dat cijfer toont sinds 25 februari een explosieve stijging.
Onderstaande grafiek laat zien dat er op dagbasis nog steeds méér nieuwe gevallen bijkomen. Dit aantal zit inmiddels ruim boven de 4.000 per dag.
Om een eerste omslagpunt te bereiken, moeten er dagelijks minder nieuwe gevallen bijkomen, vergeleken met het aantal mensen dat dagelijks genezen wordt verklaard. Maar sinds begin maart overtreft het aantal nieuwe gevallen systematisch het aantal mensen dat genezen wordt verklaard.
Coronavirus in 121 landen
In onderstaande grafiek is een verdeling weergegeven van het aantal actieve gevallen voor een reeks landen. In totaal hebben 121 landen melding gemaakt van besmettingsgevallen met het coronavirus.
In de grafiek hierboven is te zien hoeveel nieuwe gevallen er sinds een dag bij zijn gekomen. Dit is een belangrijke indicator voor de mate waarin het lukt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hierbij zijn de relatieve verhoudingen van groot belang.
In Europa blijft Italië het meest kritiek, met iets minder dan 11.000 actieve gevallen op woensdag. Spanje, Duitsland en Frankrijk tellen tussen de 1.700 en 2.000 actieve gevallen per land.
Nederland telt sinds woensdag 503 gerapporteerde gevallen van mensen die met het coronavirus zijn besmet. Er zijn vijf mensen overleden. Sinds dinsdag zijn er 121 bevestigde gevallen van besmetting bij gekomen.
Voor Nederland ligt het aantal actieve gevallen officieel op 498. Maar dit cijfer klopt vrijwel zeker niet. Waar in veel andere landen officieel wordt gerapporteerd hoeveel genezingen per dag er zijn, doet het RIVM dit nog niet. Het RIVM gaat wel proberen daar zicht op te krijgen, zodat duidelijker wordt hoeveel actieve gevallen er in Nederland zijn.