Nederland is op twee landen na het best voorbereid op een uitbraak van ziekteverwekkers als het coronavirus uit de Chinese stad Wuhan. De mate van preventie is hoog, we zijn snel in het detecteren van ziekten en reageren vlot met maatregelen om een epidemie of pandemie te voorkomen.
Dat blijkt uit de Global Health Security Index (GHS), een ranglijst die 195 landen rangschikt op het voorkomen en in toom houden van een virusuitbraak. Nederland scoort 75,6 punten op een schaal van honderd. Alleen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten doen het beter dan Nederland, met respectievelijk 77,9 punten en 83,5 punten.
De ranglijst is ingedeeld in drie categorieën: best voorbereid (geel), meer voorbereid (oranje) en minst voorbereid (rood).
China, dat nu alle zeilen bijzet om verdere verspreiding van 2019-nCoV, zoals het Wuhanvirus officieel heet, te voorkomen, scoort met 48,2 punten in de middenmoot. Het land heeft drastische maatregelen genomen door zestien steden met bij elkaar 50 miljoen inwoners af te sluiten.
Equatoriaal-Guinea is met 16,2 punten het slechtst voorbereid op een virusuitbraak, gevolgd door Somalië en Noord-Korea die respectievelijk 16,6 en 17,5 punten scoren. Het coronavirus heeft zich inmiddels verspreid naar dertien landen, waaronder Japan, Singapore, de Verenigde Staten Australië en Frankrijk.
Volgens de Wereldezondheidsorganisatie WHO is op dit moment sprake van een epidemie en nog geen pandemie. De grafiek van databureau Statista hieronder laat zien hoe het in de wereld is gesteld met de voorbereiding op een epidemie of pandemie.
De GHS-index is onder meer ontwikkeld door internationaal panel. Om te zien hoe goed landen zijn voorbereid op een uitbraak van ziekteverwekkers zijn 34 indicatoren in zes categorieën gehanteerd.
De scores van alle landen bij elkaar laten zien dat de wereld in zijn geheel slecht is voorbereid op een epidemie of pandemie. De gemiddelde score van de GHS-index is 40,2 punten op een schaal van 1 tot 100.
Rijke landen doen het beter met een gemiddelde score van 51,9 punten. Maar Nederland en het Verenigd Koninkrijk scoren bijvoorbeeld beduidend beter dan omliggende landen als België (61 punten) en Duitsland (66 punten).