- Het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt zal waarschijnlijk blijven muteren, zegt een wetenschapper die het virus volgt.
- Mutaties zullen waarschijnlijk minder vaak voorkomen, maar volledige immuniteit bij mensen wel lastig maken.
- Het virus heeft een langzamer mutatietempo sinds oktober 2020, aldus de wetenschapper.
- Lees ook: Ruim 1 op de 10 ondernemers kampt met mentale en financiële problemen door de coronacrisis
Bioinformaticus Trevor Bedford, werkzaam bij de afdeling vaccins en infectieziekten van het Fred Hutchinson Cancer Research Center, zei maandag op Twitter dat hij niet denkt dat het coronavirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte COVID-19 “tegen een muur is aangelopen in zijn evolutionair potentieel.”
Bedford gaf aan dat hij nieuwe mutaties verwacht die het virus zullen helpen om aan de immuunrespons van het lichaam te ontsnappen, maar dat deze mutaties minder frequent zullen opduiken dan in 2020.
De zeer besmettelijke Delta-variant, een mutatie van het oorspronkelijke coronavirus, heeft al gemuteerde stammen, waaronder een die AY.4.2 heet en die niet gevaarlijker lijkt te zijn.
Delta werd wereldwijd de meest voorkomende variant van het coronavirus, negen maanden nadat deze variant voor het eerst opdook in India, in oktober 2020.
Varianten van SARS-CoV2 leken begin 2021 massaal op te duiken, als gevolg van exponentiële groei, aldus Bedford. Daarna was de Delta-variant, die twee keer zo besmettelijk is als het oorspronkelijke virus, het enige virus dat nog overbleef.
"Volgens mij zien we al een langzamere groei vergeleken met 2020", aldus Bedford.
Nieuwe afstammeling van Delta-variant lijkt niet gevaarlijker
Diverse publieke instanties zeiden in oktober dat ze een aan de Delta-variant gerelateerd coronavirus nauwlettend in de gaten hielden.
De variant AY.4.2 is opgedoken in 39 landen, maar is vooral prominent in het Verenigd Koninkrijk. Jeremy Barrett van het Britse Sanger Institute zei maandag op Twitter dat hij "nieuwsgierig is waarom deze virusvariant zo snel en consistent groeide in het Verenigd Koninkrijk, maar niet echt elders in de wereld."
Het is nog niet bekend of dit virus inherent besmettelijker is, dan wel of de groei in het Verenigd Koninkrijk te wijten is aan de karakteristieken van de bevolking waaronder het zich verspreidt.
Op 23 oktober was 11 procent van Delta-besmettingen in het Verenigd Koninkrijk toe te schrijven aan deze variant. Dit groeide naar 15 procent op 6 november, aldus gezondheidsorganisatie Public Health England.
Tot dusver lijkt AY.4.2 niet dodelijker dan de Delta-variant en vaccins bieden goede bescherming, blijkt uit een recent rapport van PHE.
Lees meer over het coronavirus:
- Afgelopen week recordaantal van ruim 110.000 positieve tests – vooral veel meer besmettingen vastgesteld bij kinderen
- Pfizer: onze Covid-pil is 89% effectief tegen ziekenhuisopname en overlijden
- Deze Britse vrouw zit vanwege corona al 1,5 jaar vast op het Pacifische eiland Tonga – dat is lang niet zo’n pretje als het misschien wel lijkt