Volgens de officiële tellingen zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen vastgestelde besmettingen door het coronavirus en meer dan 50.000 doden.
De werkelijke cijfers wijken vrijwel zeker af, omdat er grote verschillen zijn in meetmethoden van landen en het aantal tests dat wordt gedaan.
Voor Nederland stelt de regering dat er heel voorzichtige tekenen zijn dat de lockdownmaatregelen beginnen te werken, maar het is te vroeg voor duidelijke conclusies.
Als je alle officiële cijfers over de uitbraak van het coronavirus bij elkaar optelt, kom je donderdag tot een paar opmerkelijk ronde getallen. 1 miljoen vastgestelde gevallen, 50.000 doden. Maar omdat landen verschillend meten, zeggen deze cijfers eigenlijk niet zo veel.
Wereldwijd zijn er volgens de officiële tellingen meer dan 50.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, zo blijkt uit data die de website Worldometers bijhoudt.
Het aantal vastgestelde besmettingen in de wereld steeg donderdagavond tot boven een miljoen.
Officieel is de VS is het zwaarst getroffen land met 226.378 vastgestelde besmettingen en 5.334 doden, aldus Worldometers. Italië heeft met bijna 14.000 het hoogste aantal doden op meer dan 115.000 besmettingen.
Toch is het vrij zeker dat deze cijfers niet precies kloppen.
Het aantal vastgestelde besmettingen is namelijk sterk gevoelig voor de frequentie waarmee er wordt getest op het coronavirus in een land. Zo test Nederland al langer alleen groepen met een hoger risico. En in de VS is bijvoorbeeld het aantal tests in onder meer New York sinds medio maart juist flink uitgebreid.
Daarnaast zijn er twijfels over de Chinese rapportages. Amerikaanse inlichtingendiensten suggereren in ieder geval dat China bewust lagere cijfers rapporteert over besmettingsgevallen.
Nederland wacht op omslagpunt door lockdownmaatregelen
Belangrijker dan de dagcijfers en de exacte aantallen zijn trends zoals de druk op de intensivecare-afdelingen in landen en de ontwikkeling van nieuwe ziektegevallen over een langere periode.
Spannend is bijvoorbeeld de situatie in Italië, waar het aantal nieuwe meldingen geen stijgende lijn meer lijkt te vertonen, maar ook nog niet overtuigend daalt.
Voor Nederland meldde premier Mark Rutte eerder deze week dat experts van het RIVM voorzichtige signalen ziet dat de lockdownmaatregelen effect beginnen te sorteren, maar dat het nog te vroeg is om harde conclusies te trekken.
"We zijn voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin. (...). We zien heel voorzichtig groene grassprietjes, maar het is héél voorzichtig", aldus Rutte.