• Het nieuwe coronavirus heeft een flinke impact op de wereldeconomie, maar de gevolgen laten zich ook voelen in je portemonnee.
  • De hypotheekrente daalt verder en vanwege de dalende olieprijzen zijn benzine en aardgas zijn goedkoper geworden.
  • Maar het coronavirus is een enorme klap voor je pensioen en ook een iPhone kost meer.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft een forse impact op de economie, in Nederland en daarbuiten. Veel bedrijven kampen met een stokkende toevoer uit China en ook de luchtvaartsector wordt hard getroffen. Door de angst voor alle economische gevolgen gaan de beurzen wereldwijd dan ook hard omlaag.

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar met zo’n 3 procent gaan stijgen. Vooral bedrijven in de industrie, verkopers van elektronica en kledingbedrijven kunnen in de problemen komen door het coronavirus.

Maar wat betekent het coronavirus voor je eigen portemonnee? Sommige zaken worden duurder, maar andere dingen worden juist goedkoper.

Hieronder een overzicht van enkele persoonlijke financiële gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.


Hypotheekrente gaat nog verder omlaag

hypotheekrente, hypotheek, huizenmarkt

De hypotheekrentes voor lange rentevaste perioden zijn al enige tijd aan het dalen. Maar vanwege het wantrouwen dat het nieuwe coronavirus heeft veroorzaakt op de financiële markten zal de hypotheekrente de komende weken nog wat verder omlaag gaan, verwacht Van Bruggen Adviesgroep.

Beleggers stappen uit aandelen om hun geld in veiligere havens te steken. Dat duwt rentes op financiële markten omlaag. Gevolg is dat ook hypotheekrentes verder dalen.

Vooral voor lange rentevaste perioden gaat het hard. Zo bedragen de gemiddelde rentes voor 10 en 20 jaar vast zonder NHG-verzekering respectievelijk 1,60 procent en 1,98 procent. Voor 30 jaar vast betaal je zonder NHG-verzekering gemiddeld 2,39 procent rente.

LEES OOK: Hypotheekrente 20 jaar vast duikt onder de variabele rente – alleen 30 jaar vast is duurder dan variabel


Benzine iets goedkoper

Omdat de wereldeconomie minder hard draait, is de ook de vraag naar olie afgenomen. Daardoor is de olieprijs gedaald tot onder de 50 dollar voor een vat Brent-olie. Gevolg is dat ook benzine wat goedkoper is geworden.

Op 1 januari kostte een liter benzine aan de pomp gemiddeld 1,69 euro en op 2 maart 1,65 euro. Dat die daling niet groter is, komt doordat een daling van de olieprijs maar beperkt doorwerkt op  de benzineprijs. In Nederland geldt namelijk dat belastingen een groot deel van de productprijs uitmaken. Wat we aan de pomp betalen wordt voor twee derde bepaald door btw en accijns.


Ook gasprijzen gedaald

De gasprijzen die Nederlandse consumenten betalen bij leveranciers Vattenfall, Essent en Eneco zijn volgens online consumentenadviseur Pricewise historisch laag. Dat komt vooral door de warme winter, maar ook door het coronavirus, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise: "Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de economie. Zo worden de industrie en transport veel stilgezet, waardoor er minder energie nodig is."

Energievergelijker Gaslicht.com heeft gekeken naar de tien goedkoopste vaste tarieven voor een gemiddeld huishouden met een energieverbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas. Een gemiddeld huishouden bespaart op dit moment bijna 450 euro als ze nu het voordeligste contract afsluiten bij een overstap van een variabel naar een vast contract. Dit is ruim 20 procent meer dan twee maanden geleden, en betekent een extra besparing van gemiddeld 76 euro, aldus Gaslicht.com


Maar het coronavirus is funest voor je pensioen

Foto: ANP

Door de onrust op de financiële markten deden pensioenfondsen de afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen. Daardoor is de gemiddelde dekkingsgraad omlaag gegaan en is de kans op kortingen groter geworden.

Pensioenfondsen hebben nu voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, gemiddeld slechts 95 eurocent aan bezittingen. Als ze hun dekkingsgraad niet snel op peil krijgen, dreigen pijnlijke ingrepen die zowel huidige gepensioneerden als jongere generaties zullen treffen.

En intussen levert zelf sparen vanwege de historisch lage rentes ook niks meer op. Bij ABN Amro, Rabobank en ING staat de rente voor vrij opneembare internetspaarrekeningen op 0,01 procent. Vanaf april verlaagt ABN Amro de rente voor vrij opneembaar spaargeld naar 0 procent. Voor grote spaarvermogens boven de 1 miljoen euro gaan grootbanken boeterentes rekenen.


En iPhones worden duurder

De prijzen van iPhones bij grote Nederlandse webwinkels zijn de afgelopen weken met gemiddeld meer dan 5 procent gestegen. Dat komt volgens vergelijkingssite Telefoon.nl door de dreigende leveringsproblemen vanwege het coronavirus.

De meeste iPhones worden geproduceerd in China waar veel fabrieken al wekenlang gesloten zijn. Het gebeurt zelden dat modellen van de iPhone in prijs stijgen.


Lees hier meer over het coronavirus: