Volgens de Amerikaanse regeringsadviseur en viroloog Anthony Fauci zijn mensen die herstellen van het coronavirus, waarschijnlijk nog tot na september immuun.
Dat moet genoeg zijn om oud-patiënten te wapenen tegen een tweede infectiegolf in de vroege herfst.
Fauci geeft aan dat het virus niet veel is gemuteerd, zodat mensen die immuniteit ontwikkelen dit waarschijnlijk nog wel even behouden.
Voorlopige onderzoeken naar immuniteit en antistoffen van het coronavirus hebben aangetoond dat de meeste – maar niet alle – herstelde patiënten antistoffen ontwikkelen.
De Amerikaanse regeringsadviseur en viroloog Anthony Fauci bood in een interview enige duidelijkheid over de vragen die er nog zijn over immuniteit tegen het coronavirus.
Tijdens een interview afgelopen woensdag met een redacteur van het Journal of the American Medical Association zei Fauci dat het onwaarschijnlijk is dat mensen het coronavirus meer dan eens kunnen krijgen. “We weten dat mensen over het algemeen bij dit soort infecties in ieder geval voor een redelijke periode antistoffen ontwikkelen.”
Fauci voegde daaraan toe dat het virus niet veel lijkt te muteren. Mensen die herstellen zullen daarom waarschijnlijk gedurende een aantal maanden immuun zijn als de Verenigde Staten en anderen landen in de herfst te maken zouden krijgen met een tweede coronagolf.
Een tweede coronapiek is een reële dreiging, waarschuwde Deborah Birx woensdag. Birx coördineert de aanpak van de Amerikaanse regering bij de bestrijding van het coronavirus.
Ze zei ook dat Amerikanen het risico lopen op een "krachtige tweede golf" van infecties als ze niet doorgaan met het naleven van regels om sociaal afstand te houden.
Immuniteit tegen het coronavirus
Een reden waarom het coronavirus zich zo snel heeft verspreid, is dat het nieuw is. Ons lichaam is het dus niet eerder tegengekomen. Het immuunsysteem moet antilichamen ontwikkelen voordat we bescherming krijgen tegen een virus.
Als je lichaam eenmaal antilichamen heeft om een bepaalde ziekte te bestrijden, kunt je deze over het algemeen niet meer krijgen. Dat is ook de reden waarom iemand die waterpokken heeft gehad of een vaccin kreeg, de ziekte niet nog eens krijgt.
Echter, bij virussen die muteren - zoals verkoudheid of seizoensgriep - zijn antilichamen die mensen opbouwen tegen de ene soort niet effectief tegen de andere. Bovendien verzwakken sommige soorten antilichamen na verloop van tijd.
Viroloog Fauci acht het niet onmogelijk dat dit ook kan gebeuren met het coronavirus, maar de kans is volgens hem niet heel groot. "Momenteel denken we niet dat het coronavirus muteert tot het punt dat het heel anders is."
Wereldwijd is van meer dan 315.000 mensen gemeld dat ze hersteld zijn van het coronavirus. Omdat niet alle gevallen van mensen met zeer milde symptomen zijn geregistreerd, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk fors hoger.
Aangezien een derde van de wereld op een of andere manier lockdown-maatregelen heeft genomen, kunnen degenen die het coronavirus hebben gehad straks misschien weer naar buiten en aan de slag.
"Dit zijn de mensen die je kunt terugbrengen op cruciale posities in onze samenleving en waarbij je je minder zorgen maakt dat ze voor nieuwe verspreiding zorgen", zei Fauci.
Aanhoudende vragen over immuniteit bij het coronavirus
Wetenschappers weten nog steeds niet hoelang de immuniteit tegen het coronavirus verzekerd is, aangezien het pas sinds november of december vorig jaar bestaat.
"Er is niet zo zorgvuldig naar gekeken als we gewild zouden hebben", zei Fauci over de kwestie.
Enkele van de eerste onderzoeken suggereren dat niet alle herstelde patiënten in dezelfde mate antilichamen ontwikkelen om het virus te neutraliseren.
Volgens een rapport van Chinese wetenschappers, dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld, ontwikkelden ongeveer 10 van de 130 onderzochte gevallen geen neutraliserende eiwitten. Dit suggereert dat ze mogelijk een hoger risico op herinfectie hebben.
Terwijl wetenschappers alles op alles stellen om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen, kunnen deze bevindingen gevolgen hebben voor de potentiële effectiviteit ervan. "Wat dit betekent voor groepsimmuniteit vereist meer gegevens uit andere delen van de wereld", zei Huang Jinghe, de leider van het Chinese onderzoeksteam.
Als het virus niet altijd een antilichaamrespons produceert, creëert een vaccin mogelijk ook niet altijd immuniteit.
"Vaccinontwikkelaars moeten mogelijk bijzondere aandacht besteden aan deze patiënten," voegde Huang toe.
Sommige rapporten beschrijven ook mensen die zijn hersteld van een infectie en later opnieuw positief zijn getest. Dit was het geval bij een Japanse gids die ziek werd, beter werd en drie weken later toch weer positief testte. Artsen weten niet zeker of ze opnieuw is geïnfecteerd of gewoon nooit volledig hersteld was van de eerste infectie.
Eerder deze week meldde het Koreaanse Centrum voor Ziektebestrijding dat 51 patiënten in Zuid-Korea opnieuw positief testten op het virus. Jeong Eun-kyeong, directeur-generaal van het centrum, zei dat het virus waarschijnlijk "sluimerend" was en vervolgens "opnieuw werd geactiveerd."
De Koreaanse tests werden uitgevoerd binnen een "relatief korte tijd" nadat de patiënten opnieuw waren opgenomen.
Morgan McFall-Johnsen droeg bij aan deze reportage.