De enorme groei van de Chinese economie in de afgelopen twintig jaar heeft ervoor gezorgd dat de wereld een serieus probleem heeft, als China een probleem heeft.
Kort gezegd is dit de reden dat crisis rond de uitbraak van het coronavirus een veel grotere impact kan hebben op de wereldeconomie, vergeleken met het SARS-virus zeventien jaar.
De verspreiding van het nieuwe coronavirus kost de wereldeconomie drie tot vier keer zoveel als de SARS-epidemie in 2003, verwacht Warwick McKibbin, de econoom die berekende dat de SARS-uitbraak destijds 40 miljard dollar economische schade opleverde.
Een groot deel van het verlies van het bruto binnenlands product was bij de SARS-uitbraak te wijten aan een vertraging van de economische groei in China. “Nu de economie van China zo veel groter is geworden, moet je ervan uitgaan dat de miljardenschade ook veel groter zal zijn”, zegt McKibbin, werkzaam aan de Australian National University in Canberra.
Het Aziatische land is nu goed voor 17 procent van de wereldeconomie, terwijl dat zeventien jaar geleden nog maar 4 procent was.
In de onderstaande grafiek is de langetermijngroei van de Chinese economie te zien. Die wordt hier gemeten aan de hand van het bruto binnenlands product in dollars. In 2003 had de Chinese economie een omvang van 1.660 miljard dollar, terwijl dit in 2018 was gestegen naar 13.608 miljard dollar.
De Chinese economie is in zeventien jaar tijd dus pakweg 8 keer zo groot geworden. Andere landen in de wereld zijn in die tijd zijn ook gegroeid, maar vaak een stuk minder hard. Gevolg is geweest dat het aandeel van de Chinese economie in de wereldeconomie met een factor 4 is toegenomen in de afgelopen zeventien jaar.
Onderstaande tabel laat ziet dat China inmiddels de tweede economie ter wereld is en alleen de Verenigde Staten nog voor zich moet dulden.
Vraag naar olie daalt
De stagnatie van de economische activiteit in China als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zorgt er onder meer voor dat China veel minder grondstoffen importeert dan normaal gesproken het geval is. De vraag naar olieproducten is door van de uitbraak van het nieuwe coronavirus dan ook fors gedaald.
De beperking van de vraag naar brandstof heeft enerzijds te maken met de directe vraag vanuit China, maar ook met de ontregeling van het mondiale luchtvaartverkeer. Volgens analisten en handelaren is een groot deel van de afgenomen brandstofvraag toe te rekenen aan luchtvaartmaatschappijen die besloten om vluchten van en naar China te schrappen.
In de markt wordt rekening gehouden met een daling van de vraag naar olie in China met 250.000 vaten per dag als gevolg van het virus. Dat land is niet alleen de grootste olie-importeur wereldwijd, het is tevens één van de snelstgroeiende luchtvaartmarkten ter wereld. Vanwege de uitbraak en de verspreiding van het virus gelden strikte reisbeperkingen. Dat raakt zowel binnenlandse als internationale reizen.
De vraag wereldwijd zal volgens de marktkenners 500.000 vaten per dag lager liggen. De mindere vraag zal logischerwijs doorwerken op de prijsontwikkeling van olie. De activiteiten van Chinese raffinaderijen daalden afgelopen week naar verluidt al met 15 procent. Nog altijd is niet duidelijk hoeveel impact het virus uiteindelijk zal hebben op de Chinese economie en daarmee ook op de wereldeconomie.
Bijna 10.000 besmettingen coronavirus, meer dan 200 doden
Het aantal vastgestelde besmettingen van het nieuwe coronavirus is met 9.800 gevallen inmiddels hoger dan dat van SARS. Zeker 213 mensen zijn nu aan de longaandoening overleden, wat beduidend minder is dan bij SARS (honderden meer).
Hoe de verspreiding van het Wuhan-virus precies inwerkt op de economie is moeilijk aan te geven, maar volgens econoom McKibbin gaat het voor een groot deel om ons gemoed. "Paniek lijkt het zwaarst te drukken op de economie, meer dan het dodental."
In Nederland is nog geen besmetting vastgesteld. Nederlanders die worden teruggehaald uit de Chinese stad Wuhan moeten bij terugkomst wel veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, zei minister Bruno Bruins vrijdag.
De periode van veertien dagen ligt voor de hand, aangezien het nieuwe coronavirus een incubatietijd heeft van twee tot tien dagen, aldus het ministerie. Andere landen die hun burgers terughalen hanteren eenzelfde termijn. De gezondheidsdienst GGD bepaalt bij aankomst waar iemand in quarantaine moet.
Een twintigtal Nederlanders heeft aangegeven weg te willen uit de provincie Hubei en haar hoofdstad Wuhan. Minister Stef Blok liet donderdag weten dat de Nederlanders mogelijk dit weekend al terug kunnen komen.