Afgelopen weekend steeg het sterftecijfer als gevolg van het coronavirus uit de Chinese stad Wuhan naar meer dan 900 personen. Wereldwijd zijn meer dan 40.000 mensen besmet door het virus. Het sterftecijfer van het coronavirus ligt hiermee officieel boven dat van de SARS-epidemie van 2003. Ook de economische effecten van de corona-uitbraak worden steeds tastbaarder.
Afgelopen weekend waarschuwde de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, dat het coronavirus een nieuw risico vormt voor de Amerikaanse economie. Dit komt mede door sterk gegroeide omvang van de Chinese economie, die steeds meer gewicht in de schaal legt op wereldniveau.
Ter vergelijking: China is inmiddels goed voor 17 procent van de wereldeconomie, terwijl dat zeventien jaar geleden ten tijde van de uitbraak van het SARS-virus maar 4 procent was.
Het is dus niet verwonderlijk dat economische impact van het coronavirus niet alleen in China, maar ook ver daarbuiten voelbaar is. Hieronder stippen we 7 merkbare economische gevolgen van het coronavirus aan;
Productie smartphones stagneert
De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China zorgt ervoor dat de productie van smartphones in de eerste drie maanden van dit jaar met een achtste daalt. Dat voorspelt marktonderzoeker TrendForce, die denkt dat onder meer Huawei en Apple de meeste last ondervinden van het virus. De verwachte daling zou betekenen dat de productie op het laagste niveau in vijf jaar uitkomt.
Door de uitbraak van het virus zijn veel fabrieken in China ruim twee weken dicht gebleven rond Chinees Nieuwjaar, waar één week gepland was. Vanaf deze week gaan mondjesmaat weer fabrieken open, maar daarbij hangt het ook af van de plaats waar de fabrieken staan of dat al mag.
Elektronicaproducent Foxconn, die onder meer de iPhone van Apple in elkaar zet, mocht bijvoorbeeld een fabriek in Shenzhen nog niet openen van de plaatselijke autoriteiten totdat het bedrijf extra gezondheidsmaatregelen neemt.
De maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, treffen overigens niet alleen techbedrijven. Ook verschillende autobedrijven gaven al aan de productie te moeten verminderen omdat ze minder onderdelen krijgen.
Ook Nederlandse techbedrijven lopen vertraging op bij levering onderdelen
Nederlandse bedrijven in de technologische industrie kampen met vertragingen bij de levering van producten of onderdelen tot wel twee maanden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat meldde ondernemersorganisatie FME, die verschillende meldingen kreeg bij zijn 'virusmeldpunt'.
Bedrijven worden door de vertraging gehinderd in hun productieproces. Ook omdat het vervoer van producten richting klant of naar de productiefaciliteit in Nederland soms onmogelijk is. De beperkingen leiden tot schade bij de klant.
De gemelde vertragingen bij FME lopen uiteen van twee weken tot twee maanden. Vooral bedrijven die exclusief in China produceren en dus ook niet makkelijk kunnen uitwijken naar andere landen, worden hard geraakt. Hoe groot deze impact is, is volgens de organisatie afhankelijk van de duur van de Chinese maatregelen.
In China zijn volgens FME in totaal ongeveer 900 Nederlandse bedrijven actief, met in totaal 1500 vestigingen. Het is nu nog niet te overzien hoeveel bedrijven direct of indirect zullen worden geraakt door de economische gevolgen van het virus.
Wereldwijd tekort aan mondkapjes en handschoenen
Er dreigt een structureel tekort aan mondkapjes, handschoenen en andere middelen die mensen bescherming bieden tegen het nieuwe coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zoekt uit wat fabrikanten en distributeurs nodig hebben om het aanbod aan te vullen, meldde de WHO vrijdag.
De vraag naar beschermende kleding is tot 100 keer gestegen en veel mensen kopen grote aantallen in één keer op, waardoor ook de prijzen fors omhoog zijn gegaan. "Dit is een ernstige verstoring van het aanbod dat bedoeld is voor patiëntenzorg, en niet voor persoonlijk gebruik", aldus de WHO.
In Singapore, waar 33 mensen besmet zijn met het coronavirus, leidde een hoger waarschuwingsniveau tot paniekaankopen van essentiële benodigdheden. Vooral rekken met wc-papier, noedels en rijst zijn leeg en voor supermarkten vormen zich lange rijen. "Ik snap de bezorgdheid, maar het hamsteren van bepaalde artikelen creëert onnodige paniek", zegt de handelsminister van Singapore op Facebook.
Singapore verhoogde het waarschuwingsniveau naar oranje, dat aangeeft dat het virus ernstig is. Dat niveau werd ook ingevoerd tijdens de SARS-uitbraak in 2003.
Luchtvaartmaatschappijen vliegen minder op China: dat voelt ook KLM
Luchtvaartmaatschappij KLM denkt deze maand de gevolgen van het nieuwe coronavirus te gaan merken. Dat zei topman Pieter Elbers maandag bij de bekendmaking van de vervoerscijfers over januari. In die maand waren de gevolgen van het staken van vluchten naar China nog niet te zien. Elbers waarschuwt nu al dat KLM "de tegenslag van het coronavirus het hoofd moet bieden".
Eind vorige maand besloot KLM eerst vluchten naar de Chinese steden Chengdu, Xiamen en Hangzhou te staken wegens gebrek aan vraag naar vliegtickets. Een dag later legde de luchtvaartmaatschappij ook de lijndiensten naar Shanghai en Peking stil. Tot zeker half maart vliegt KLM niet meer naar China, op zijn vroegst eind maart is de dienstregeling weer normaal.
Toerisme in China krijgt klap: Airbnb schrapt boekingen
Airbnb heeft in verband met het nieuwe coronavirus alle boekingen in de Chinese hoofdstad Beijing tot eind deze maand opgeschort. Het woningverhuurplatform kwam met de aankondiging nadat bekend werd dat de virusuitbraak in China al meer dan negenhonderd levens heeft geëist.
Het gaat om alle boekingen met incheckdata tot en met 29 februari. De gedupeerde reizigers krijgen van Airbnb hun geld terug. Volgens een woordvoerder blijft het bedrijf de situatie in China in de gaten houden. Daarbij volgt Airbnb de richtlijnen van lokale autoriteiten.
Goudprijs stijgt: beleggers zoeken 'veiligheid'
De prijs van goud gaat al vier handelsdagen op rij omhoog door de onrust op de financiële markten vanwege de opmars van het nieuwe coronavirus. Het aantal doden en besmettingen door de besmettelijke longziekte blijft maar stijgen.
De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg maandag in Londen tot meer dan 1573 dollar, waarmee het hoogste niveau werd aangetikt sinds 2013.
In onrustige tijden op de beurs wordt het edelmetaal vaak beschouwd als een veilige haven. Ook de prijzen van andere edelmetalen zoals palladium, platina en zilver zaten in de lift.
Olieprijs daalt: prijzen benzine en diesel volgen
De olieprijzen blijven onder druk staan vanwege de tanende vraag naar de grondstof door zorgen over het nieuwe coronavirus. De Chinese economie heeft veel last van maatregelen om het oprukkende virus in te dammen. Zo werden onder meer veel vluchten geschrapt en zijn veel fabrieken gesloten.
De olieproducerende landen van oliekartel OPEC willen met hun bondgenoten extra productieverlagingen overeenkomen om daarmee de prijzen te stutten. Naar verluidt wordt nog altijd gewacht op het Russische antwoord op dat verzoek.
De prijs van een vat Brentolie kostte maandag iets meer dan 54 dollar, tegen een niveau van ruim 68 dollar begin januari. De daling van olieprijzen begint ook effect te krijgen op benzine- en dieselprijzen. De gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine lag begin deze maand op 1,67 euro.