China heeft de publicatie van informatie over het coronavirus vertraagd, blijkt uit nieuw onderzoek.
Chinese functionarissen hebben ruim een week gewacht met het delen van het genoom van het virus, nadat Chinese wetenschappers dit hadden gedecodeerd in januari.
Beijing wachtte nog eens twee weken met het waarschuwen van de WHO dat het virus kan worden overgedragen tussen mensen.
Destijds prees de WHO China voor zijn snelle reactie.
China heeft in januari wekenlang belangrijke informatie over het coronavirus achtergehouden. Daardoor is internationaal trager gereageerd op de uitbraak.
Chinese functionarissen hebben meer dan een week gewacht met het delen van de genetische kaart, ofwel het genoom van het virus, nadat het was gedecodeerd. Dit blijkt uit interne documenten en getuigenissen van de Wereldgezondheidsorganisatie die in bezit zijn van Associated Press.
Ook heeft Beijing zo’n twee weken gewacht met de waarschuwing dat het mensen elkaar kunnen besmetten met het coronavirus.
Wetenschappers van het instituut voor virologie in Wuhan hebben het virus op 2 januari gedecodeerd, meldde AP dinsdag. Chinese gezondheidsfunctionarissen hebben de details van hun bevindingen pas ruim een week later, op 12 januari, gepubliceerd.
Volgens AP heeft de Chinese regering de Wereldgezondheidsorganisatie en andere regeringen pas op 20 januari gewaarschuwd dat het virus van mens op mens kan overspringen.
Dit was pas nadat een laboratorium in Shanghai onder leiding van wetenschapper Zhang Yongzhen de informatie een dag eerder had gepubliceerd. Destijds prees de Wereldgezondheidsorganisatie China publiekelijk voor, wat ze noemde, de snelle reactie op het virus.
China was traag met informatie delen over het coronavirus
WHO-functionarissen maakten zich echter wel zorgen dat China over de belangrijkste informatie over het virus beschikte. "We bevinden ons momenteel in het stadium waarbij ze ons 15 minuten voordat het op CCTV (Chinese staatstelevisie) verschijnt, informeren", zei WHO-arts Gauden Galea in een bijeenkomst.
Dat China gegevens niet snel vrijgaf, leidde naar verluidt tot frustratie bij de WHO. Die vreesde de schuld te krijgen voor een trage wereldwijde reactie op het uitbreken van het coronavirus, meldde AP.
"Het gevaar is nu dat ondanks onze goede bedoelingen ... er veel met de vinger naar de WHO zal worden verwezen als er iets gebeurt", citeert AP WHO-arts Michael Ryan, hoofd noodsituaties van de organisatie.
De Chinese Nationale Gezondheidscommissie zag erop toe dat laboratoria informatie over het virus niet zomaar vrijgaven. Dit mocht niet zonder goedkeuring.