- De AEX-index is 3,9 procent lager gesloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië.
- Ook Wall Street liet zware verliezen zien door de zorgen over de verdere verspreiding van het virus buiten China.
- De beurs in Milaan, midden in het getroffen gebied in Noord-Italië, ging zelfs met 5,4 procent onderuit.
De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met dieprode cijfers gesloten. Net als in Europa en Azië wakkerde de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus buiten China de zorgen van beleggers op Wall Street aan dat de economische impact van de epidemie groter zal zijn dan eerder gedacht.
De Dow-Jonesindex eindigde 3,6 procent lager op 27.960,80 punten. De brede S&P 500 kelderde 3,4 procent tot 3225,90 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,7 procent tot 9221,28 punten. Het waren de zwaarste koersverliezen in lange tijd.
Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines, Southwest Airlines, Delta Air Lines en United Airlines gingen in de uitverkoop met minnen tot 8,5 procent. De verspreiding van het coronavirus is slecht nieuws voor het toerisme. Als meer landen getroffen worden door de uitbraak, kan dat het vliegverkeer verder in de weg zitten.
Techreus Apple leverde 4,5 procent in. Nieuwe data wees uit dat de verkoop van iPhones in China in de maand januari met een derde is ingezakt. In het kielzog werden Apple-toeleveranciers zoals de chipbedrijven Advanced Micro Devices (AMD), Micron Technology en Nvidia tot 7,8 procent lager gezet.
Ook Europese beurzen hard onderuit
Ook de Europese aandelenbeurzen sloten maandag met zeer zware verliezen. Met name in Italië, waar inmiddels zeven mensen zijn overleden aan het virus, ging de beurs hard onderuit. De Europese luchtvaartmaatschappijen gingen in de uitverkoop door de vrees dat mensen steeds minder gaan reizen door de virusuitbraak.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 3,9 procent lager op 593,30 punten. De hoofdindex zakte daarmee voor het eerst sinds 4 februari onder de 600 puntengrens. De MidKap raakte 4,5 procent kwijt tot 920,03 punten. Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 4 procent in.
De hoofdindex in Milaan kelderde 5,4 procent. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus. De Italiaanse regering kondigde speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. In elf gemeenten, vooral in Lombardije en het aangrenzende Veneto, blijven scholen en bedrijven dicht. Intesa Sanpaolo daalde 5,8 procent. De Italiaanse bank sluit zijn kantoren in het noorden van Italië vanwege de virusuitbraak.
De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet, die vooral binnen Europa vliegen, zagen 13 en 16,7 procent aan waarde verdampen. In Amsterdam leverde Air France-KLM 8,7 procent in. Lufthansa verloor 8,8 procent in Frankfurt en IAG, de eigenaar van British Airways en Iberia, zakte 9,2 procent in Londen. Reisorganisatie TUI ging bijna 10 procent onderuit.
Noord-Italië belangrijk voor Nederlandse handel
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het Coronavirus is vastgesteld, maandag aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincies Padova en Lombardije.
Het door het nieuwe coronavirus getroffen noorden van Italië is economisch gezien belangrijk voor Nederland. De regio is goed voor circa driekwart van de handel met Italië. Dat meldt het Nederlandse consulaat in Milaan op basis van cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat.
Italië is de zesde importeur van producten uit Nederland en bezet de 9e plek op de lijst van landen die producten aan Nederland leveren, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zwaartepunt van de handel ligt in het noorden, economisch gezien een van de belangrijkste regio's in Italië. In 2018 exporteerde Nederland 18 miljard euro naar deze regio en het importeerde voor bijna 8 miljard euro daar vandaan.
De Italianen kopen voornamelijk elektronica, medicijnen, chemische producten en voedsel uit Nederland. Omgekeerd importeert Nederland vooral machines, onderdelen, voedsel en kleding uit het Zuid-Europese land.
Ondernemers kunnen voor informatie terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het consulaat in Milaan, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het consulaat heeft al meerdere vragen gekregen van ondernemers die zakendoen in het door het nieuwe coronavirus getroffen gebied. Dat waren vooral praktische vragen, bijvoorbeeld of de ondernemers nog de grens over konden met hun producten. Voor enkele besmettingshaarden in het noorden van het land, zoals de plaats Codogno, geldt voorlopig een in- en uitreisverbod. De toegangswegen worden gecontroleerd.
Coronavirus in Italië
Door het virus zitten meerdere dorpen in het noorden van Italië op slot. De regering kondigde zondag speciale maatregelen aan, die verspreiding van het virus moeten voorkomen. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte blijven die enkele weken van kracht.
Frankrijk ziet geen noodzaak om de grens tussen Frankrijk en Italië te sluiten, ondanks de verspreiding van het nieuwe coronavirus daar. Dat zei de Franse staatssecretaris voor Transport Jean-Baptiste Djebbari maandag tegen de Franse zender BFM Business.
"Het sluiten van de grenzen zou geen zin hebben, omdat de verspreiding van het virus zich niet beperkt tot administratieve grenzen," stelde Djebbari. Gevallen van het coronavirus in Italië, tot dusverre het meest getroffen land in Europa, zijn gestegen 220, van wie er zes zijn overleden. De Italiaanse regering heeft de ergst getroffen regio's Lombardije en Veneto gedeeltelijk afgesloten.
De Oostenrijkse autoriteiten hebben zondagavond twee Italiaanse treinen urenlang tegengehouden bij de Brennerpas uit angst dat twee mensen aan boord besmet zouden zijn met het nieuwe coronavirus. Het ging om twee Duitse vrouwen die koortsig waren, maar uiteindelijk werden ze negatief getest op het virus. Daarop mochten de treinen hun weg vervolgen.
In het Verenigd Koninkrijk zijn maandag vier gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld, heeft het Britse ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. De mensen hebben het opgelopen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess. Het totale aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk staat nu op dertien.
Eerste gevallen coronavirus in landen rond Iran
Ook in het Midden-Oosten is de virusangst toegeslagen. Het nieuwe coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein, Koeweit, Irak en Afghanistan. De vier landen liggen naast of dicht bij Iran, waar al twaalf mensen zijn omgekomen door het longvirus en zeker 61 mensen besmet zijn.
In Koeweit zijn drie mensen besmet met het virus, zij zijn alle drie vanuit Iran naar Koeweit gegaan. De besmette persoon uit Bahrein is ook vanuit Iran naar het land gegaan. Het virus is in Afghanistan vastgesteld bij iemand in de provincie Herat bij de grens met Iran. De patiënt in Irak is een Iraanse student.
Zondag sloten buurlanden de grenzen met Iran al, om te voorkomen dat mensen besmet met het coronavirus vanuit Iran zouden vertrekken. Bahrein en Koeweit grenzen niet direct aan Iran, Afghanistan wel.
Irak heeft op verzoek van Koeweit een grensovergang gesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.
China: bijna 2.600 doden door coronavirus
Ondertussen heeft China de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus in het land. Dat is voor het eerst in tientallen jaren, meldden Chinese staatsmedia.
De jaarlijkse zitting duurt tien dagen en zou op 5 maart van start gaan. De afgelopen 35 jaar werd de bijeenkomst altijd in maart gehouden. De regering vindt het belangrijker om zich te focussen op het bestrijden van het nieuwe coronavirus in plaats van op de zitting.
Het aantal sterfgevallen in China door het nieuwe coronavirus is fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde maandag nog eens 150 nieuwe COVID-19-doden. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen omgekomen in China.
Het aantal geïnfecteerden steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.
Deskundigen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben het afgelopen weekend de afgesloten Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de dodelijke uitbraak van de virusziekte, bezocht. Het is de eerste keer dat de WHO in de stad met meer dan 11 miljoen mensen is geweest sinds het coronavirus toesloeg. Ze hebben onder meer twee ziekenhuizen geïnspecteerd.
Niet-ingezetenen van Wuhan mogen de stad verlaten als ze geen symptomen van het virus vertonen en nooit in contact zijn geweest met patiënten. Dat hebben de autoriteiten maandag bekend gemaakt. De metropool is sinds 23 januari afgegrendeld en al het vervoer in en uit de stad is stilgelegd in een poging nieuwe virusuitbraken tegen te gaan.