- Het aantal bevestigde nieuwe besmettingen met het coronavirus groeit vooral buiten China.
- Italië is sinds maandag na China het zwaarst getroffen land in de wereld; Zuid-Korea zakt naar de derde plaats.
- In totaal zijn er maandag bijna 47.000 actieve gevallen in de wereld.
- Nederland telt maandag 318 bevestigde actieve gevallen van besmetting.
Hoe snel verspreidt het coronavirus zich buiten China? Dat is de belangrijkste vraag voor de komende weken.
Maandag zette de stijging van het aantal actieve gevallen van besmetting met het coronavirus opnieuw door. Er waren bijna 47.000 actieve gevallen, tegen minder dan 39.000 afgelopen donderdag.
Medio februari lag het aantal actieve gevallen op ruim 58.000. Daarna zette een daling in, vooral vanwege verbetering van de situatie in China. Daar zijn nog iets minder dan 19.000 actieve gevallen.
Door de forse stijging van het aantal bevestigde besmettingen in Italië, Zuid-Korea, Iran, Duitsland en Frankrijk is per saldo weer sprake van een stijging van het aantal actieve gevallen.
Meest opvallend is dat Italië maandag naar de tweede plaats is gestegen in de wereld, met bijna 8.000 actieve gevallen. Zuid-Korea bezet nu de derde plaats met iets meer dan 7.200 actieve gevallen.
Breek je het totale aantal van bijna 47.000 actieve besmettingen met het coronavirus op, dan is China nog goed voor iets minder dan 19.000 actieve gevallen; Zuid-Korea, Italië, Iran, Duitsland en Frankrijk herbergen bij elkaar ruim 22.000 actieve gevallen.
De overige 106 landen waar het coronavirus is binnengedrongen, hebben samen zo'n 6.000 actieve gevallen. Dat blijkt uit data van de site Worldometers.
De belangrijkste grafiek voor de komende weken is de meting van het aantal nieuwe gevallen dat er dagelijks bijkomt buiten China. Dat cijfer toont sinds 25 februari een explosieve stijging.
Sinds begin maart komen er buiten China dagelijks meer dan 3.000 nieuwe gevallen per dag bij. Tegelijk worden er buiten China per dag nog te weinig mensen beter om dit aantal te compenseren. Pas als de groei van het aantal nieuwe gevallen buiten China stagneert en vervolgens gaat dalen, kan er een echt omslagpunt komen.
Ongeveer 6.000 kritieke en serieuze gevallen in de wereld
Kijk je naar het algemene plaatje, dan zijn er wereldwijd bijna 114.000 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. Ongeveer 63.000 mensen zijn weer genezen verklaard. Bijna 4.000 mensen zijn overleden en er zijn dus bijna 47.000 actieve gevallen.
Lichtpuntje is dat het aantal gevallen dat als serieus of kritiek wordt beschouwd stabiel blijft. Maandag ging het wereldwijd om iets meer dan 6.000 patiënten. Dat komt neer op 13 procent van het totale aantal actieve gevallen.
Nederland telt sinds maandag 318 officiële gevallen van mensen die met het coronavirus zijn besmet. Sinds zondag zijn er 56 bevestigde gevallen van besmetting bij gekomen.
Coronavirus in 112 landen
In onderstaande grafiek is een verdeling weergegeven van het aantal actieve gevallen voor een reeks landen. In totaal hebben 112 landen melding gemaakt van besmettingsgevallen met het coronavirus.
In de grafiek hierboven is te zien hoeveel nieuwe gevallen er sinds een dag bij zijn gekomen. Dit is een belangrijke indicator voor de mate waarin het lukt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hierbij zijn de relatieve verhoudingen van groot belang.
In Europa blijft Italië het meest kritiek, met een stijging van bijna 1.800 actieve besmettingen op maandag. Italië zit nu op bijna 8.000 actieve gevallen. Frankrijk en Duitsland volgen met respectievelijk 1.176 en 1.156 actieve gevallen.
De stabilisatie in Zuid-Korea lijkt door te zetten. Er kwamen maandag slechts 53 bevestigde besmettingen bij, wat zeer weinig is voor Zuid-Korea. Het aantal actieve gevallen bedraagt 7.259.
In de grafiek hierboven is per land ook het aantal bevestigde besmettingen per miljoen inwoners vermeld. Daar zie je grote verschillen per land, uiteenlopend van 146 bevestigde besmettingen per miljoen inwoners in Zuid-Korea tot 4,7 bevestigde besmettingen per miljoen in het VK. Nederland zit op 18,7 bevestigde besmettingen per miljoen inwoners.
Het gaat hier om de totale meldingen, dus de optelsom van actieve gevallen, overledenen en mensen die genezen zijn verklaard. Deze cijfers moeten met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.
Aan de ene kant kan sprake zijn van een relatief sterke verspreiding van het coronavirus in bijvoorbeeld Italië en Zuid-Korea. Maar het aantal bevestigde besmettingen hangt ook samen met hoeveel tests er in een land worden gedaan.
Op dit laatste punt springt Zuid-Korea er ook uit. Daar zijn meer dan 100.000 tests uitgevoerd en dat is veel in vergelijking met andere landen. Opvallend is ook dat er in Zuid-Korea verhoudingsgewijs veel milde gevallen van besmetting met het coronavirus zijn geregistreerd, wat leidt tot een relatief laag sterftecijfer in dat land.