- Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge houden dinsdagavond om 19.00 uur opnieuw een persconferentie over het coronavirus.
- Volgens De Telegraaf overweegt het kabinet opnieuw een beperking van de maximale groepsgrootte voor samenkomsten in te stellen.
- Het kabinet kwam twee weken geleden vervroegd terug van reces vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Rutte sprak toen van “een gevaarlijke opmars” van het virus.
Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, bevestigt een woordvoerder.
Het is de tweede persconferentie over corona in twee weken. De laatste daarvoor was op 24 juni.
Volgens De Telegraaf overweegt het kabinet de groepsgrootte voor samenkomsten weer in te perken. Sinds juli geldt er geen limiet meer aan de grootte van groepen, zolang de deelnemers maar anderhalve meter afstand houden van elkaar.
Omdat die vuistregel in de praktijk matig wordt nageleefd en het virus zich vooral in de grote steden weer sneller verspreidt, kijkt het kabinet naar manieren om het zogeheten reproductiegetal van het virus naar beneden te krijgen.
Lees meer: Dit moet je weten over R0: het cijfer dat bepaalt of we terug moeten naar een strengere lockdown
Het kabinet beslist dinsdag welke extra maatregelen precies nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandagavond voorafgaand aan een overleg met de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio's.
"Het groeiend aantal besmettingen is reden voor zorg. Wij moeten de crisis verder bezweren en het virus eronder krijgen, net als voor de zomer", aldus De Jonge.
Contactgegevens achterlaten bij een bezoek aan een restaurant of café
Het kabinet kwam twee weken geleden vervroegd terug van reces vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. Rutte zei toen tijdens een persconferentie dat het virus bezig was met "een gevaarlijke opmars".
Hij en De Jonge kondigden nieuwe maatregelen aan, waaronder de verplichting tot het achterlaten van contactgegevens bij horecagelegenheden en de mogelijkheid om horeca en pretparken voor twee weken te sluiten als blijkt dat er mensen besmet zijn geraakt.
Ook werd bekend dat de GGD reizigers uit landen met een oranje reisadvies zou controleren of die zich aan de twee weken thuisisolatie houden.
Een dag later bleek dat de GGD'en in Amsterdam en Rotterdam te weinig mankracht hadden om de grote aantallen bron- en contactonderzoeken uit te voeren, en ze daarom genoodzaakt waren de onderzoeken af te schalen. Het leidde tot grote zorgen in de Tweede Kamer, zo werd duidelijk tijdens het coronadebat van afgelopen week.
Ook het plan voor een quarantaineplicht voor iedereen die tijdens een bron- en contactonderzoek in beeld komt, kon rekenen op zware kritiek. Afgezien van het CDA stemden alle partijen voor een motie om dit plan niet door te voeren.
Een tweede coronagolf is funest voor het economisch herstel
Het Centraal Planbureau kwam maandag met een nieuwe raming voor het herstel van de coronacrisis. In het basisscenario groeit de economie volgend jaar weer met ruim 3 procent, na een krimp van ruim 5 procent dit jaar.
Maar dat scenario gaat er van uit dat er geen tweede coronagolf komt. Als dat wel gebeurt, herstelt de economie in 2021 nauwelijks en loopt de werkloosheid op tot boven de 10 procent.
Lees meer over het coronavirus:
- Nederland scoort slecht op deze 3 corona-statistieken – de eerste golf viel bij ons niet mee vergeleken met Europa
- Nederlandse viroloog: ontwikkeling vaccin ziet er goed uit, maar mogelijk geen volledige of levenslange bescherming
- Deze 4 maatregelen om een nieuwe pandemie te voorkomen kosten jaarlijks 0,2% van de bijna €10.000 miljard schade door Covid-19
- Gids voor de corona-etiquette: zo houd je beleefd afstand en kun je veilig socializen