Er zit behoorlijk veel beweging in de ontwikkeling van coronavaccins.
De Amerikaanse farmacreut Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech vragen vrijdag goedkeuring aan voor hun vaccin bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA.
Tegelijk zegt het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm al bijna een miljoen mensen te hebben gevaccineerd tegen het coronavirus in China.
Pfizer heeft aangegeven dat hun vaccin na tests 95 procent effectief blijkt. Ook farmaceut Moderna zegt dat zijn vaccin voor 95 procent effectief is.
De Amerikaanse farmaceut Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech zullen vrijdag nog goedkeuring aanvragen voor hun coronavaccin. De aanvraag dienen ze in bij de Amerikaanse medicijnautoriteit, de Food and Drug Administration (FDA).
Volgens de indieners kan bij de FDA gebruik worden gemaakt van een versnelde toelatingsprocedure, omdat het om een noodsituatie gaat. Daarmee zou het vaccin voor de jaarwisseling al in de Verenigde Staten beschikbaar kunnen zijn.
Het beoordelingsproces van de FDA duurt normaal gesproken ongeveer zes tot tien maanden, afhankelijk van de noodzaak van het kandidaatmedicijn. Sommige behandelingen, zoals bepaalde kankermedicijnen, worden in slechts enkele maanden beoordeeld. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van Covid-19.
Ook branchegenoot Moderna zei eerder met zijn vaccin dicht bij de aanvraag van een versnelde goedkeuring te zitten. De vraag is of die aanvraag op tijd is om door de speciale FDA-commissie die van 8 tot 10 december bijeenkomt, getoetst te worden.
De FDA is overigens niet het enige Amerikaanse agentschap dat de vaccins moet keuren. Een andere groep adviseurs voor de Centers for Disease Control and Prevention moet ook een oordeel vellen over het vaccin en aanbevelingen doen over wie er moet worden gevaccineerd.
Ook in Europa lijkt een aanvraag bij het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) in de maak. Maar over een exacte timing is nog niets bekend. Pfizer en BioNTech repten eerder over Europese goedkeuring in de tweede helft van december.
1 miljoen mensen in China ingeënt
Ondertussen heeft het Chinese farmaceutische bedrijf Sinopharm naar eigen zeggen al bijna een miljoen mensen in China ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een bericht dat de groep vrijdag verspreidde via de berichtendienst Wechat.
Via een zogenaamd noodprogramma is het vaccin al bij bijna een miljoen mensen gebruikt, zei bedrijfsbaas Liu Jingzhen in een interview. Er zijn geen meldingen van ernstige bijwerkingen, "slechts enkelen hebben milde symptomen", zei hij.
In China berichten staatsmedia al weken over de vaccinaties van bepaalde bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld van militairen en ziekenhuispersoneel, maar ook van diplomaten en medewerkers van staatsbedrijven. Ze krijgen vaccins waarvan de klinische tests nog niet zijn voltooid.
Volgens de aankondiging heeft Sinopharm zijn met zijn vaccins al zogeheten klinische fase-3-proeven uitgevoerd in tien landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Egypte, Jordanië, Peru en Argentinië.
Besmettingen met het voorheen onbekende Sars-CoV-2-virus werden begin december 2019 voor het eerst ontdekt in de centrale Chinese metropool Wuhan. China kreeg veel kritiek op de aanvankelijke aanpak van het virus, maar heeft de luchtwegaandoening sinds eind januari grotendeels onder controle gebracht met strikte maatregelen en inreisbeperkingen.