De Europese Unie kan mogelijk meer coronavaccins tegemoetzien die door farmaceut Pfizer in samenwerking met het Duitse BioNTech zijn ontwikkeld.
Vanaf april zou het gaan om 75 miljoen vaccins die versneld geleverd kunnen worden, volgens de operationeel directeur van BioNTech.
Wereldwijd wil het bedrijf de productie van zijn coronavaccin met 50 procent opvoeren.
De Europese Unie kan mogelijk meer coronavaccins tegemoetzien die door farmaceut Pfizer in samenwerking met het Duitse BioNTech zijn ontwikkeld. Financieel en operationeel directeur Sierk Poetting van BioNTech geeft in het Duitse blad Der Spiegel aan dat tientallen miljoenen doses eerder zouden kunnen worden geleverd dan verwacht.
Volgens Poetting zouden in het tweede kwartaal tot 75 miljoen dosis eerder naar de EU kunnen gaan. Hij sprak in het blad van een aantal positieve ontwikkelingen in het productieproces, waaronder een uitbreiding van het aantal samenwerkingspartners.
Wereldwijd belooft BioNTech een productiestijging van maar liefst 50 procent. “Om aan de toegenomen wereldwijde vraag te voldoen, zijn we van plan om in 2021 twee miljard doses van ons Covid 19-vaccin te produceren”, aldus Poetting tegen Der Spiegel.
“Om dit te bereiken, zullen wij onze eerder geplande productie van 1,3 miljard doses vaccin met meer dan 50 procent verhogen. Acties om onze productiecapaciteit uit te breiden liggen op schema.”
Eerder maakte AstraZeneca bekend de Europese Unie in februari en april niet 31 miljoen, maar 40 miljoen van de afgesproken 80 miljoen doses van zijn coronavaccin te leveren. Die leveringen beginnen bovendien een week eerder dan gepland.
Nederland relatief traag met coronavaccin
Op het coronadashboard van de Nederlandse overheid was zondag een forse stijging in het aantal vaccinaties te zien: van 226.000 naar 346.000. De reden? Een nieuwe rekenmethode van het ministerie, waarmee een schatting wordt gemaakt van het aantal gezette prikken dat nog niet officieel is gemeld, zo legde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid uit.
Bij nader inzien bleek er toch een fout te zijn. Bij een update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.
De vaccinatiecijfers komen van drie plekken: de GGD'en, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. De GGD'en rapporteren dagelijks hoeveel mensen ze hebben gevaccineerd, maar de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg lopen volgens VWS achter met hun meldingen.
Volgens de VWS-woordvoerder worden er komende week nog eens 250.000 prikken gezet.
Er klinkt veel kritiek op de vaccinatiecampagne in Nederland. Zo was ons land de laatste EU-lidstaat die begon met prikken. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, gaf afgelopen vrijdag aan dat het vaccinatietempo flink opgeschroefd kan worden. Volgens hem kunnen binnen een week 700.000 prikken gezet worden.
Volgens een recent verschenen overzicht van nieuwssite Politico is de koploper op vaccinatiegebied in de EU momenteel Denemarken. Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Bulgarije zijn volgens die lijst de hekkensluiters.