Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief.
Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld.
Op de beurs reageerden bedrijven die zwaar te lijden hebben gehad onder de coronacrisis maandag positief.
Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus.
Dat laat het bedrijf maandag weten.
Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld. Voor de tests maakt Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen.
Een deel krijgt het kandidaat-vaccin, een ander deel krijgt een placebo. In die controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar vijf personen besmet. Van die 95 besmette personen werden elf ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.
Volgens Moderna zijn er geen grote veiligheidsproblemen aan het licht gekomen tijdens de tests.
Moderna wil de Amerikaanse toezichthouder binnenkort toestemming vragen om het middel met spoed op de markt te kunnen brengen. De Europese medicijnwaakhond meldde maandag een versnelde beoordeling te zijn gestart. Moderna wil in de loop van volgend jaar een half miljard tot een miljard doses leveren.
Pfizer meldde als eerste vaccin met hoge effectiviteit
Afgelopen week meldde de Amerikaanse farmaceut Pfizer dat zijn coronavaccin op basis van voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. "Dit is een historisch moment", zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld.
Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat er geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft de krant.
Pfizer ontwikkelde het vaccin samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech. De bedrijven hebben nog weinig details over het nieuwe vaccin naar buiten gebracht. Zo is het nog onbekend hoelang het middel bescherming biedt tegen het virus.
Lees meer: Dit Duitse miljardairskoppel is de drijvende kracht achter het Pfizer-vaccin
Pfizer en BioNTech hebben een deal gesloten met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1,95 miljard dollar voor de levering van 100 miljoen vaccins. Pfizer verwacht volgend jaar 1,3 miljard vaccins te produceren.
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) liet weten dat er nog een hele weg te gaan voordat het coronavaccin van de Pfizer op de Nederlandse markt komt. Eerst moet duidelijk zijn of het vaccin werkzaam is en of het opweegt tegen de risico’s. "Pas dan kunnen we positief oordelen over een coronavaccin. Burgers moeten kunnen vertrouwen op veilige en werkzame coronavaccins", aldus het CBG.
Aandeel Air France-KLM veert op
Op de beurs reageerden bedrijven die zwaar te lijden hebben gehad on de de coronacrisis maandag positief.
Het aandeel Air France-KLM schoot zo'n 14 procent omhoog Ook winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, onder meer bekend van de grote Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, werd in korte tijd flink meer waard.
De Amsterdamse AEX-index noteerde rond 13.30 uur 1 procent in de plus op 602,75 punten. De MidKap won 2,5 procent tot 880,71 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 2,3 procent.