- Er zijn in de Verenigde Staten steeds minder mensen die zich nog willen laten vaccineren tegen het coronavirus.
- Daardoor dreigt de benodigde groepsimmuniteit niet gehaald te worden.
- Sommige grote priklocaties gaan vanwege de gedaalde vraag alweer dicht.
In de Verenigde Staten ontstaat mogelijk geen groepsimmuniteit tegen het coronavirus, omdat niet genoeg mensen zich willen laten vaccineren.
Daarvoor waarschuwt de gezaghebbende stichting Kaiser Family Foundation (KFF), die zich bezighoudt met gezondheidsbeleid.
De leveringen van coronavaccins zullen volgens KFF binnen twee tot vier weken het “vaccinatie-enthousiasme” overtreffen. De precieze timing van dat moment is van staat tot staat verschillend.
Experts schatten dat zo’n 70 procent van alle inwoners immuun moet zijn om groepsimmuniteit te bereiken, het punt waarop het virus zich niet langer makkelijk kan verspreiden. Dat kan moeilijk worden als Amerikanen niet meer komen opdagen voor een inenting, stelt KFF.
Directeur Michael Fraser van The Association of State and Territorial Health Officials zegt tegen The New York Times dat sommige staten het punt al hebben bereikt dat ze nauwelijks nog mensen kunnen vinden om te vaccineren.
"De mensen die het wilden, hebben hun prik gehad. De overgebleven mensen doen geen moeite om het vaccin toegediend te krijgen", zegt Fraser.
Sommige grote priklocaties gaan zelfs alweer dicht vanwege de scherp gedaalde vraag, bericht Forbes. Daaronder drie locaties in Florida die op halve capaciteit aan het draaien waren en nu helemaal dichtgaan. Ze worden volgens The Palm Beach Post vervangen door mobiele priklocaties.
Ook in onder meer Georgia, North Carolina en Wisconsin gaan priklocaties dicht en de opening van een kliniek in Ohio om massaal te vaccineren gaat vanwege "gedaalde vraag" niet door, meldt Forbes.
Ruim helft van de Amerikanen heeft eerste coronaprik gehad
President Joe Biden kan elk moment aankondigen dat het doel is bereikt om 200 miljoen prikken te zetten in zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis. Die honderdste dag is op 30 april. Meer dan 51,5 procent van de Amerikanen heeft inmiddels minstens een inenting gehad, blijk uit cijfers van The Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Volgens KFF heeft een vijfde deel van de Amerikaanse bevolking herhaaldelijk gezegd zich niet te laten vaccineren. Maar er is ook een groep twijfelaars en die mensen moeten door de regering worden overgehaald.
Op maandag heeft het Witte Huis een mediacampagne gelanceerd om twijfelaars over de streep te trekken, waaronder veel jongere mensen.
President Biden zei woensdag dat de overheid zes verzuimdagen door zal betalen bij eventuele bijwerkingen van het vaccin. Hij verzekerde nogmaals dat kleine bedrijven die hun mensen een dag vrij geven om een prik te halen, belastingvoordelen tegemoet kunnen zien.
"Als we het nu opgeven en de boel laten versloffen zal het virus de vooruitgang die we hebben geboekt weer tenietdoen", waarschuwde Biden.
In de staat Mississippi voedt het wantrouwen in de overheid volgens Ralph Eubanks van Insider de vaccinatietwijfel en heeft maar een derde van de inwoners minstens één prik gehad. Ter vergelijking: in de staat New Hampshire is dat twee derde van de mensen.
"Het is echt een plaatselijke strijd", zegt vaccinactiecoördinator Bechara Choucair van het Witte Huis tegen The New York Times. "Het moet regio per regio en postcodegebied worden bekeken."
Lees meer over coronavaccins:
- Zelf een coronavaccin kiezen kan in Nederland pas als de schaarste voorbij is – dat duurt nog tot juni of juli
- Ivanka Trump laat na Twitter-pauze van zich horen: met een foto die toont dat ze een coronavaccin krijgt
- Zeer zeldzame bijwerking coronavaccin Janssen moet in bijsluiter, zegt EMA – voordelen vaccin blijven groter dan nadelen