Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford is in het VK goedgekeurd voor gebruik.
Volgens de medische toezichthouder EMA duurt het nog wel even voordat dit vaccin goedkeuring kan krijgen in de Europese Unie.
Dat komt mede doordat AstraZeneca de relevante documentatie nog niet heeft aangeleverd bij de EMA.
De Britse autoriteiten hebben woensdag groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca.
Het gaat om het tweede coronavaccin dat is goedgekeurd door toezichthouder MHRA. In het Verenigd Koninkrijk zijn al honderdduizenden mensen ingeënt met een middel van Pfizer en BioNTech.
Het is zeer de vraag of de Europese medische toezichthouder EMA het AstraZeneca-vaccin op korte termijn zal goedkeuren. “De gegevens die wij momenteel hebben, volstaan zelfs niet om het AstraZeneca-vaccin een voorwaardelijke vergunning te geven”, zei de nummer twee van het geneesmiddelenbureau onlangs tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.
AstraZeneca heeft volgens EMA vooralsnog onvoldoende gegevens aangeleverd om het vaccin goed te kunnen beoordelen.
Het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca hoeft, in tegenstelling tot het Pfizer-vaccin, niet op extreem lage temperaturen te worden opgeslagen. Dat maakt grootschalige distributie van het middel een stuk eenvoudiger. Zo kan het middel laagdrempeliger worden gebruikt in bijvoorbeeld verpleeghuizen of huisartsenposten.
Een ander logistiek voordeel voor de Britten is volgens Sky News dat het middel ook wordt geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zou het coronavaccin goedkoper zijn dan vergelijkbare middelen. Een dosis kost volgens de nieuwszender ongeveer evenveel als "een kop koffie."
De Britse premier Boris Johnson noemde de goedkeuring van het vaccin een "triomf voor de Britse wetenschap". Hij zei op Twitter dat "we zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen zullen vaccineren". Zijn minister van Volksgezondheid Matt Hancock reageerde ook opgetogen en zei dat op 4 januari wordt begonnen met de uitrol van het vaccin.
De EU heeft ook honderden miljoenen doses besteld van het vaccin van Oxford en AstraZeneca. Maar dat moet dus nog worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat eerder deze maand groen licht gaf voor het gebruik van het Pfizer-vaccin.
Coronavaccin van AstraZeneca en Oxford fors goedkoper
Het Britse vaccin kost hooguit 2,5 euro per dosis en kan, net als het drie keer duurdere vaccin Spoetnik V uit Rusland, gewoon in de koelkast worden bewaard.
Het reeds op grote schaal in gebruik genomen Amerikaans-Duitse vaccin van Pfizer/BioNTech is naar schatting vijf keer duurder per dosis en moet diep worden ingevroren op een temperatuur van min 70 graden.
De betaalde prijzen voor vaccins zijn vaak in nevelen gehuld. De grote farmaceuten willen niet dat openbaar wordt welke kortingen ze bepaalde afnemers hebben gegeven. En klanten zoals de EU of nationale regeringen hebben politieke aarzelingen bij veel ruchtbaarheid over hun peperdure 'vaccin shoppen'.
Volgens eerder in Belgische media uitgelekte cijfers betaalt de EU zeer uiteenlopende 'vriendenprijzen' voor vaccins. Van bijna 1,80 euro voor een dosis van Oxford/AstraZeneca tot bijna 15 euro voor een dosis Moderna.
Op een door de BBC gepubliceerde geschatte prijslijst is een vaccin van Moderna 27 euro per dosis. Een dosis van Pfizer/BioNTech kostte de EU naar verluidt 12 euro, terwijl die op de gewone vaccinmarkt 16,30 euro zou moeten kosten.