- Wie een coronatest moet laten afnemen, komt meestal bij de GGD terecht. In dit geval hoef je niet te betalen voor de test.
- Maar het kan zijn dat je je elders laat testen, bijvoorbeeld bij de huisarts, het ziekenhuis, bij een commerciële partij of in het buitenland.
- De coronatest wordt uit verschillende potjes gefinancierd, afhankelijk van waar de test wordt afgenomen.
- We nemen hier de verschillende routes richting coronatest door en of daar kosten aan verbonden zijn.
De meeste Nederlanders weten inmiddels wel hoe een coronatest in zijn werk gaat. Je belt de GGD voor een afspraak, gaat naar een teststraat en binnen 48 uur volgt de uitslag, als er geen vertraging is.
Op deze manier een coronatest laten afnemen, kost je geen geld. Dit wordt betaald door de overheid.
Word je echter niet door de GGD getest, dan kan het zijn dat je toch zelf voor de kosten moet opdraaien.
De financiering van coronatests komt uit verschillende potjes, afhankelijk van waar en door wie de tests worden afgenomen, zo laat de tabel van het ministerie van Volksgezondheid hieronder zien. Het gaat hier om de PCR-test en niet om andere soorten tests als de antigeentest.

Zoals je in de tabel kunt zien worden de meeste tests vergoed uit het budget Openbare Gezondheidszorg (OGZ) van de overheid. Dit betekent dat je in de meeste gevallen niet hoeft te betalen voor een coronatest, maar er zijn uitzonderingen.
Hieronder nemen we de verschillende wegen naar een coronatest door en of je daarvoor in de buidel moet tasten.
1. Coronatest bij de GGD
Zoals gezegd kun je als je klachten hebt, een test laten afnemen bij de GGD via de landelijke afsprakenlijn 0800-1202. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Je wordt ingepland door een medewerker voor een bezoek aan een teststraat.
Als het goed is, word je binnen 48 uur na de test gebeld met de uitslag. Deze kun je ook online bekijken. De test wordt volledig vergoed uit het OGZ-budget en je hoeft dus ook niet het eigen risico van je zorgverzekering aan te spreken.
2. Coronatest bij de huisarts
Laat je de huisarts een coronatest afnemen in de praktijk of bij jou thuis, dan wordt ook die test volledig vergoed. Huisartsbezoek wordt standaard namelijk al vergoed vanuit de basisverzekering en hierbij geldt het eigen risico niet.
Dan moet de test nog onderzocht worden in het laboratorium. Normaliter gaat labonderzoek van je eigen risico af bij de zorgverzekeraar, maar het onderzoek van de coronatest wordt gefinancierd vanuit het OGZ-budget van de overheid.
Laboratoria die coronatests onderzoeken, moeten een declaratie indienen bij de GGD en niet bij de zorgverzekeraar. Dit gaat niet altijd goed. Ploft er toch een rekening op de mat, bel dan met de verzekeraar om te zeggen dat er iets fout is gegaan.
3. Coronatest in het ziekenhuis
Als je wordt getest in een ziekenhuis, dan valt dit onder zorg die wordt vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt deze coronatest en dat betekent dat je eerst het eigen risico moet betalen.
Dit geldt ook als je een coronatest doet in andere instellingen voor korter verblijf, zoals een GGZ-instelling of instelling voor eerstelijnszorg.
Maar... als de GGD in een ziekenhuis de test afneemt, wordt die wel volledig vergoed zonder eigen risico.
4. Coronatest bij langdurige zorg
Coronatests die worden afgenomen in instellingen voor langdurige zorg, zoals een verpleeghuis of een GGZ-instelling (langer dan drie jaar), worden gefinancierd door de overheid uit het Wlz-potje (Wet langdurige zorg). Hier komen de zorgverzekering en het eigen risico dus niet om de hoek kijken.
5. Commerciële coronatest (bij reizen naar buitenland)
Wellicht overweeg je een coronatest bij een commerciële partij, bijvoorbeeld omdat je een COVID-19-vrij-verklaring nodig hebt voor een reis naar het buitenland. Daarvoor kun je niet bij de GGD terecht, omdat die alleen een test uitvoert bij klachten.
Er zijn verschillende partijen waar je terechtkunt voor een preventieve test. Zo biedt KLM Health Services een PCR-test voor 129 euro en Coronalab.eu voor 149,95 euro. CheckCovid is een ander voorbeeld, dit bedrijf biedt een antigeentest voor 69 euro.
Mocht je een test door een commerciële partij laten doen, houd er dan rekening mee dat je die niet vergoed krijgt. Niet door de overheid en niet door de zorgverzekeraar. Al kun je natuurlijk altijd een belletje naar de laatste wagen.
Ga je op reis, check dan bij je reisorganisatie of de test wordt vergoed. TUI biedt bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) vergoeding voor een preventieve coronatest bij reizen naar bepaalde bestemmingen.
6. Coronatest in het buitenland
Ben je in het buitenland en wordt daar een test afgenomen, dan valt dit onder de zorgverzekering. Let op: De vergoeding is gebaseerd op de prijzen van zorg in Nederland. Is de test in het buitenland duurder, dan kan het dus zijn dat je toch een deel zelf moet betalen.
Heb je de reisverzekering aangevuld met een dekking voor medische kosten, dan wordt de test mogelijk vergoed vanuit de reisverzekering.
[activecampaign form=24]
Lees meer:
- Met vakantie in tijden van corona – dit moet je weten over de dekking van je reis- en annuleringsverzekering
- Dit zijn de premies voor het basispakket van de zorgverzekering in 2021 – vergelijk hoe dat voor jou uitpakt
- Vanaf 12 november kun je weer overstappen van zorgverzekering: dit zijn de verschillen tussen een natura-, restitutie-, combinatie- en budgetpolis