- Om 19.00 uur maakt het kabinet hoogstwaarschijnlijk nieuwe versoepelingen bekend.
- Vanaf 26 juni mag de horeca tot middernacht open en mogen restaurants weer tot 100 gasten ontvangen.
- Ook mogen mondkapjes mogelijk af, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld.
Voor de 58e keer geeft het kabinet vrijdagavond een persconferentie over de coronamaatregelen.
Hoewel de knoop formeel pas vrijdag in de ministerraad wordt doorgehakt, zijn de meeste versoepelingen zoals gebruikelijk al eerder uitgelekt.
Dit zijn de maatregelen die we in elk geval kunnen verwachten:
- Vanaf 26 juni mag de horeca tot middernacht open en mogen restaurants weer tot 100 gasten ontvangen.
- Thuis mogen mensen acht mensen ontvangen, in plaats van vier zoals nu.
- Voor alles geldt wel dat er nog 1,5 meter afstand moet kunnen worden bewaard.
Deze week bleek dat het kabinet ook kijkt naar het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht.
Het Outbreak Management Team adviseert aan het kabinet om de mondkapjesplicht grotendeels af te schaffen vanaf 26 juni, meldt RTL Nieuws. Op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het ov, blijft een mondkapje waarschijnlijk verplicht. Waar de plicht dan wel mogelijk wordt teruggeschroefd, moet nog worden besloten.
Ook het dringende advies om thuis te werken wordt waarschijnlijk gedeeltelijk ingetrokken. Wel moeten werknemers anderhalve meter afstand kunnen houden op kantoor.
Zelfs discotheken en nachtclubs kunnen weer de deuren openen, maar bezoekers moeten hier wel over een negatieve coronatest beschikken.
Net als bij de vorige versoepelingen besloot het kabinet te versnellen, omdat de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting snel verbeteren. De versoepelingen stonden eigenlijk gepland voor 30 juni.
Zorgen over de Delta-variant
Het kabinet heeft steeds gezegd dat versoepeling van de maatregelen afhankelijk is van een aantal factoren. Het gaat niet alleen meer om de drukte in de ziekenhuizen, maar ook om het aantal gevaccineerden, of er geen gebieden of groepen zijn waar te weinig mensen gevaccineerd zijn en om nieuwe virusvarianten.
Een van die varianten van het coronavirus waarover meer en meer zorgen rijzen, is de zogenoemde Delta-variant, die eerder de Indiase variant werd genoemd.
Deze variant lijkt besmettelijker te zijn dan het gewone coronavirus. Bovendien werken de vaccinaties er pas echt goed tegen als mensen volledig zijn gevaccineerd. In het Verenigd Koninkrijk is het inmiddels de meestvoorkomende variant, laten de cijfers daar zien.
“We hebben een andere prikstrategie dan het VK. Het VK heeft helemaal op AstraZeneca gegokt en helemaal op de eerste prik gegokt”, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge daar deze week over. “Ik denk dat wij het verstandiger hebben gedaan.”
Hij doelt erop dat hier niet maximaal is ingezet op het zetten van de eerste prik, maar ook is doorgegaan met het zetten van de tweede vaccinatie bij oudere en kwetsbaardere groepen. Pas als een grote groep mensen ingeënt is, zijn we “klaar”, aldus de minister.
“We wegen alle maatregelen opnieuw. Welke maatregelen zijn nog nodig, welke kunnen eraf?”, zei De Jonge. “We gaan geweldig snel met vaccineren, en dan weeg je, wat is er nog nodig aan maatregelen? Ik denk dat we van een flink aantal maatregelen afscheid kunnen nemen, maar een deel zal nog nodig zijn.”
“We bekijken alles vrijdag, dan vertellen we u erover.”
Lees meer over de coronacrisis:
- Dit moet je weten over ‘gele’ vakantielanden zoals Italië, Duitsland, Portugal en de Griekse eilanden: checklist voor je op reis gaat
- Grote bedrijven treffen voorbereidingen voor gedeeltelijke terugkeer van werknemers naar kantoor
- Wetenschappers uit Singapore hebben een ademtest ontwikkeld die binnen een minuut corona kan detecteren