Het kabinet wil mogelijk toch een toegangsbewijs verplicht stellen voor locaties met minder dan 75 bezoekers.
Zorgminister Hugo de Jonge zegt dat het kabinet hierbij denkt aan de horeca, de cultuursector, evenementen en sportwedstrijden.
Volgens De Jonge zorgt een groep van 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd, voor een ingewikkeld dilemma.
Het kabinet overweegt om toch een coronatoegangsbewijs in te gaan voeren voor kleinschalige locaties. Zo’n verplichting werd al eerder aangekondigd, maar die zou pas gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt nu dus mogelijk losgelaten.
Coronatoegangsbewijzen zouden in het nieuwe plan dan ook gaan gelden voor horeca, musea, allerlei uitgaansgelegenheden en bij evenementen en sportwedstrijden. Zorgminister Hugo de Jonge zegt dat dit een mogelijkheid is waarover het kabinet op 14 september een besluit zal nemen. Dat besluit zal dan op 25 september ingaan, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.
DENK-kamerlid Farid Azarkan reageert al direct kritisch op het nieuws. Hij noemt het voornemen een “Schoffering van de Tweede Kamer”. Eerder werd een motie van Azarkan aangenomen die het kabinet oproept nooit een directe of indirecte vaccinatieplicht in te voeren. “Hou op met die vaccinatiedwang”, twittert hij.
Volgens De Jonge zorgt een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd na een infectie, voor een ingewikkeld dilemma in het najaar. Het kan zorgen voor duizenden nieuwe opnames in ziekenhuizen. Om druk op de zorg te voorkomen en de samenleving geen nieuwe beperkende maatregelen op te leggen, zal het coronatoegangsbewijs belangrijker worden, aldus De Jonge.