Aandelenmarkten blijven relatief optimistisch gestemd over de coronacrisis.
Vrijdag stegen beurzen mede door berichten over prille succesjes bij de ontwikkeling van een coronamedicijn.
Economen wijzen erop dat zelfs als er dit najaar een medicijn komt, de economische schade bijzonder groot zal zijn.
De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front vooruit, mede door berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middag 3 procent hoger op 511 punten.
De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er ook ruim 3 procent bij.
Beleggers lijken zich vast te klampen aan prille hoop. De medische website STAT News meldde dat het geneesmiddel Remdesivir hoopvolle resultaten laat zien in de behandeling van coronapatiënten in een klinisch onderzoek van de Universiteit van Chicago.
Remdesivir is ontwikkeld door Gilead Sciences als behandeling voor ebola. Het Amerikaanse Gilead, een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos verklaarde in een reactie op de uitgelekte resultaten dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.
In het artikel van STAT News wordt ook expliciet gesteld dat het op basis van de beperkte resultaten die zijn uitgelekt, nog niet mogelijk is om vast te stellen of Remdesivir echt werkt, ook omdat er nog geen resultaten van studies met een controlegroep bekend zijn.
Coronamedicijn helpt ook tegen lockdown
Dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar een medicijn tegen het coronavirus, in afwachting van een vaccin, is op zich niet vreemd. Met een werkend medicijn zou de druk op ziekenhuizen en intensivecare-afdelingen kunnen worden verlicht. En dat maakt het ook mogelijk om sneller terug te keren naar een normalere samenleving en lockdowns af te bouwen.
Maar ook als er dit najaar een medicijn tegen het coronavirus komt, is de economische schade nog aanzienlijk. Instanties als het IMF gaan voor de wereldeconomie al uit van een krimp van 3 procent in 2020 en voor individuele landen zoals Nederland is de klap veel groter.
Hoofdeconoom Eddy Markus van adviesbureau ICC Research waarschuwt in een vrijdag verschenen analyse dat het niet zeker is dat er over een halfjaar al een medicijn zal zijn en dat "de economische schade voor die tijd gigantisch" zal zijn.
"Het IMF begint zich wat dit betreft ook steeds meer zorgen te maken dat binnenkort toch een nieuwe kredietcrisis uitbreekt, ondanks alle steunmaatregelen en de sterkere positie waarin de banken verkeren", aldus Markus.