- Winkels die door de coronacrisis zijn gesloten zitten in de maag met huurcontracten. Grote ketens zoals C&A, H&M en Zara willen huurkorting of betalen geen huur.
- Vastgoedverhuurders hebben begrip voor kleine winkeliers, maar niet voor grotere bedrijven. Ze willen niet zomaar uitstel van betaling of kwijtschelding van de huur geven.
- Overleg tussen vastgoedpartijen en brancheclubs van winkeliers heeft nog niet geleid tot een oplossing.
Grote winkelketen als C&A, Zara en H&M hebben allemaal de deuren van hun winkels moeten sluiten door de coronacrisis. Er komt geen omzet uit de winkels, dus proberen de ketens kosten te besparen door de huur uit te stellen. Dit tot ongenoegen van vastgoedverhuurders.
Dat melden zowel NRC als het Financieele Dagblad.
Uit een rondgang van het FD blijkt dat grote winkelketens aan vastgoedverhuurders meedelen dat ze geen huur betalen of huurkorting eisen. Alleen H&M wil bij monde van een woordvoerder bevestigen dat de coronacrisis een rechtvaardiging is om huurkorting te vragen.
Volgens het FD hebben vastgoedverhuurders minder begrip voor de houding van grote winkelketens dan voor kleine winkeliers die niet kunnen terugvallen op flinke financiële reserves.
Hoofd commercieel beheer Paul Bremmer van vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep zegt tegen de krant dat zijn bedrijf probeert waar mogelijk huurders ruimte te geven. “Maar we gaan niet zomaar huur kwijtschelden of een periode huurvrij geven. Wij moeten ook onze verplichtingen richting de bank nakomen, wij hebben ook een bedrijf te exploiteren.”
Branche-organisaties van winkeliers, vastgoedbedrijven en banken hebben de afgelopen week al overlegd, maar die gesprekken zijn min of meer vastgelopen, zo meldt NRC.
Vastgoedverhuurders willen liever kijken naar maatwerk, afhankelijk van het soort huurder. Maar daar is volgens retailorganisaties geen tijd voor, gelet op de acute nood die vooral kleinere winkeliers ervaren.