Minister Hoekstra van Financiën verwacht de economie een zware klap krijgt door strengere coronamaatregelen die dinsdagavond worden aangekondigd.
Hij noemt het ‘verdrietig maar onvermijdelijk’ dat veel ondernemers zwaar getroffen zullen worden.
Hoekstra verwacht dat er meer aanspraak wordt gemaakt op de steunpakketten die volgens hem ‘meeademen’ met de situatie. Er komt dus geen geld bij.
Dinsdag kwam het aantal nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de 7000 uit. Waarschijnlijk gaat Nederland de komende dagen door de grens van 200.000 besmettingen sinds het begin van de uitbraak.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat de economie opnieuw een dreun krijgt door de strengere coronamaatregelen waar het kabinet dinsdagavond mee komt. Details wil hij nog niet geven, maar “ga er maar vanuit dat het echt impact heeft in de samenleving en ook in de economie”, aldus de bewindsman.
Hoekstra noemt het “heel verdrietig maar wel onvermijdelijk” dat opnieuw maatregelen worden getroffen die veel ondernemers zwaar treffen. Hij wijst onder meer op de grote risico’s die kleven aan het noodgedwongen terugschroeven van de reguliere zorg.
De steunpakketten waar getroffen ondernemers gebruik van kunnen maken, zijn volgens Hoekstra zo ontworpen dat ze “meeademen” met de economische situatie. Er zal waarschijnlijk flink meer gebruik van worden gemaakt dan tot dusver was ingeschat, en dat gaat “misschien wel miljarden” extra kosten. Maar hij gaat ervan uit dat de steun ook nu voldoende zal zijn.
Verwacht wordt dat de maatregelen die dinsdag worden aangekondigd onder meer de horeca hard raken. Een tijdelijke sluiting van eet- en drinkgelegenheden lijkt aanstaande, zeggen ingewijden.
Nieuwe besmettingen boven 7000
Volgens coronaminister Hugo De Jonge zit er niets anders op dan nieuwe maatregelen nemen. Dinsdag werden bijna 7400 nieuwe besmettingen gemeld. "Het tekent de ernst van de situatie waar we in zitten", aldus De Jonge. We hebben ons schrap te zetten voor aanvullende maatregelen."
Voor het eerst komt het aantal nieuwe besmettingen boven de 7000 uit. Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6844 positieve tests.
Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vestigde dinsdag ook een record. In Amsterdam en omstreken werden 850 nieuwe besmettingen geregistreerd, het hoogste aantal binnen een etmaal in heel Nederland. Rotterdam-Rijnmond meldde maandag 847 positieve tests en Utrecht dinsdag 840.
Amsterdam telde zelf het afgelopen etmaal 737 nieuwe besmettingen.
In Rotterdam-Rijnmond werd het virus aangetroffen bij 796 mensen, onder wie 426 uit Rotterdam. In Den Haag testten 352 inwoners positief en in de gemeente Utrecht kwamen 305 besmettingen aan het licht.
De regio's Brabant-Zuidoost, Gelderland-Midden, Hollands Midden, Midden- en West-Brabant en Twente hadden dinsdag meer dan 300 besmettingen.
In het afgelopen etmaal zijn ook 111 ziekenhuisopnames en 34 sterfgevallen gemeld, maar die informatie komt soms met vertraging binnen.
Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn 188.876 mensen in Nederland positief getest. Vermoedelijk gaat Nederland over een paar dagen door de grens van 200.000 vastgestelde besmettingen.
Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen met corona-achtige klachten is getest. Bijna 13.500 patiënten werden in een ziekenhuis opgenomen en van meer dan 6600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Amsterdam telt in totaal ruim 19.000 besmettingen, Rotterdam ruim 14.000 en Den Haag ruim 10.000. In totaal hebben 34 gemeenten meer dan duizend positief geteste inwoners.