Het kabinet wil de strenge coronamaatregelen eind deze maand niet of slechts beperkt versoepelen.
“De normale samenleving zoals we die hadden, zie ik zo snel niet terugkeren”, aldus premier Rutte.
Veel landen hebben de lockdownmaatregelen verlengd. Spanje blijft tot 26 april op slot, Italië, Duitsland en België tot 3 mei en Frankrijk tot 11 mei.
België en Duitsland verbieden tot 31 augustus grote evenementen. Dat betekent dat festivals als Rock Werchter en Tomorrowland dit jaar niet doorgaan.
Mogelijk kunnen de strenge coronamaatregelen vanaf eind deze maand iets soepeler worden. Maar – als dat al mogelijk is – dan zal het beperkt zijn. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).
Hij temperde de verwachtingen dat alles na 28 april weer “normaal” zal zijn. “De normale samenleving zoals we die hadden, zie ik zo snel niet terugkeren.” Dinsdag maakt het kabinet bekend wat de maatregelen na 28 april worden. “Het kan ook zijn dat we het hele pakket verder verlengen.”
Rutte benadrukte nogmaals dat hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op een versoepeling “stap voor stap”. Maar “we moeten ook niet uitsluiten dat we op bepaalde punten mogelijk weer een stap terug moeten zetten”.
Hij complimenteerde iedereen nogmaals die tijdens het afgelopen weekeinde netjes binnen was gebleven, ondanks het lekkere weer. “Alleen op die manier houden we de situatie in de ziekenhuizen onder controle.” Rutte zei tijdens de persconferentie woensdag dat zijn belangrijkste boodschap is en blijft: hou vol.
Coronamaatregelen in Duitsland verlengd tot en met 3 mei
Ondertussen verlengt Duitsland de strenge coronamaatregelen tot en met 3 mei. Pas daarna zijn enkele versoepelingen mogelijk, zoals op scholen. Kleinere winkels mogen volgende week al open.
Dat zei bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie na overleg met de deelstaten. Verder geldt er een "dringend advies" om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en tijdens het boodschappen doen.
Merkel riep de burgers opnieuw op zich te houden aan de beperkingen in de strijd tegen de coronapandemie. Wel is er bereikt, wat vanaf het begin niet te voorzien was, dat de ziekenhuizen, artsen en verplegend personeel niet overbelast zijn geraakt, zei Merkel. Maar dat is slechts "een kwetsbaar tussentijds succes", waarschuwde ze.
Er is niet veel ruimte voor veranderingen of haast, zelfs als er goede bedoelingen achter zitten. Er is nog geen vaccin. "Extreme voorzichtigheid" moet worden betracht. Tegelijkertijd bedankte de kanselier de burgers omdat ze zich grotendeels aan de beperkingen houden.
Grote evenementen tot 31 augustus verboden
Het verbod op bijeenkomsten in Duitse gebedshuizen blijft tot nader order van kracht, zei Merkel. In kerken, moskeeën, synagogen of locaties van andere religieuze gemeenschappen zullen voorlopig geen religieuze vieringen en evenementen plaatsvinden.
Grote evenementen zullen in Duitsland nog tot 31 augustus verboden zijn. Concrete regels hierover, zoals over de omvang van de evenementen, moeten de deelstaten zelf invullen. Onder het verbod vallen onder andere concerten, schuttersfestivals en kermisevenementen.
Duitsland zal de beperkingen in "kleine stapjes" moeten versoepelen, zei Merkel. Overeenstemming is er over een geleidelijke hervatting van de schoolactiviteiten vanaf 4 mei, te beginnen met de laatste klassen, die het komende jaar examens moeten afleggen.
Veel landen verlengen de lockdownmaatregelen
Veel landen hebben strenge maatregelen afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Italië heeft de meeste lockdownmaatregelen al verlengd tot 3 mei, Spanje tot 26 april en Frankrijk tot 11 mei.
In het Verenigd Koninkrijk wordt donderdag een besluit genomen over de duur van de beperkingen.
In de VS verschillen maatregelen per staat en hangt het vooral van gouverneurs af of die worden verlengd of versoepeld. Ze overleggen daar ook onderling over.
In België mogen tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open
België blijft nog tot 3 mei op slot. Een aantal beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus wordt bijgesteld om het dagelijkse leven "dragelijker" te maken, zei premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad en de leiders van de Belgische deelregeringen.
Zo mogen de tuincentra en doe-het-zelfzaken heropenen. Daarnaast mogen de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor personen met een handicap voortaan bezoek krijgen van één persoon. Die persoon moet altijd dezelfde zijn en mag ook twee weken lang geen symptomen van ziekte gehad hebben.
Wilmès waarschuwde dat het "niet om een versoepeling" van de regels gaat. Daarover beslist de veiligheidsraad volgende week, zei ze. België wil vanaf begin mei de volgende fase ingaan, waarbij beperkingen voor burgers en bedrijven geleidelijk zullen worden opgeheven. Ook zal pas later worden gekeken naar heropening van de scholen en musea. Wilmès voorspelde dat "telewerken" nog lang niet voorbij is.
Ze riep op tot een collectieve inspanning en geduld. "De weg is nog lang en is vol valkuilen", aldus de premier.
Ook België verbiedt evenementen tot 31 augustus
Net als Duitsland verbiedt ook België grote evenementen tot 31 augustus. Er zullen de hele zomer bijvoorbeeld geen festivals mogen plaatsvinden, heeft de Belgische regering beslist.
Deze zomer staat onder meer het populaire Rock Werchter van 2 tot 5 juli gepland. Dat kan nu niet doorgaan. "Het nieuws is geen grote verrassing en we begrijpen volledig waarom. Het is de juiste beslissing. Maar toch zijn we er kapot van", laat de organisatie via Facebook weten.
Ook Tomorrowland, dat twee weekenden achter elkaar in juli zou plaatsvinden, moet worden geschrapt. De organisatie gaat de 400.000 verkochte tickets overzetten naar volgend jaar, laat een woordvoerder aan de Vlaamse krant De Morgen weten. "Mensen die volgend jaar niet kunnen komen, zullen hun tickets kunnen doorverkopen aan andere gegadigden via een ruilkassa. We vragen wel geduld van onze festivalgangers, we gaan dit niet morgen kunnen opzetten, maar we zorgen voor een oplossing."
De 25e editie van de Graspop Metal Meeting wordt een jaar uitgesteld, maakte de organisatie al direct na het besluit van de regering bekend. Het metalfestival wordt verschoven naar 17 tot en met 20 juni 2021.
De gevolgen voor sportevenementen zoals wielerwedstrijden en de start van het voetbalseizoen zijn nog onduidelijk maar wedstrijden met publiek lijken deze zomer onmogelijk. Verschillende sportorganisaties vergaderen hier de komende dagen over.