- Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen.
- Volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stijgt het aantal ziekenhuisopnames harder en eerder dan verwacht.
- Donderdag komt het Outbreak Management Team met een vervroegd advies en dan volgt komende dinsdag een besluit van het kabinet en een persconferentie.
Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen.
Een besluit valt volgende week dinsdag, dan is er ook weer een persconferentie.
De Jonge wees erop dat de ziekenhuisopnames harder stijgen en eerder dan verwacht. Daarmee komt volgens hem “het volgende risiconiveau in beeld en dat betekent ook dat het kabinet zich zal moeten beraden op aanvullende maatregelen.”
Het kabinet zal aan het OMT vragen de situatie van nu goed te analyseren en te adviseren tot welke maatregelen dit moet leiden. “We zien namelijk dat we al een hoge vaccinatiegraad hebben, 87 procent van de volwassen mensen heeft zijn eerste prik al gehad, maar we zien ook, 13 procent van de mensen die niet gevaccineerd is. Als je kijkt in de ziekenhuizen is die situatie precies andersom”, aldus de minister.
Hij vindt dat "de epidemie in toenemende mate een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen die ook elkaar onderling het meest besmetten, zelf het grootste risico lopen op besmetting, zelf het grootste risico zijn op een besmetting van anderen, zelf het grootste risico lopen op ziekenhuisopname".
"Als je dat op je in laat werken, zul je je daartoe moeten verhouden." De Jonge zegt dat de komende tijd veel overleg zal zijn over deze "echt ingewikkelde dilemma's", met deskundigen, met de zorg en met collega's.
"Ook vanuit de samenleving en de economie kijken we naar de maatregelen die je treft. Je wil niet onnodig maatregelen opleggen die beperkend zijn in economische zin." Hij sluit niet uit dat wetgeving moet worden aangepast.
Specialisten ongerust over verpleeghuizen
Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich zorgen over de snel stijgende coronabesmettingen in verpleeghuizen.
De organisatie heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om straks alle bewoners van verpleeghuizen zoveel mogelijk tegelijk te prikken met het boostervaccin. "Dus niet eerst de 90-plussers en daarna de 80-plussers", zegt een woordvoerster. De Gezondheidsraad komt naar verwachting binnenkort met een advies over deze boosterprik voor ouderen.
Het verschil met de situatie in de eerste coronagolf is dat een groot aantal bewoners is gevaccineerd. "We zien wel dat er weer meer uitbraken plaatsvinden in de verpleeghuizen, maar het aantal mensen dat ernstig ziek wordt en ook daadwerkelijk aan Covid-19 overlijdt is nog niet zo groot als eerder", aldus de zegsvrouw.
Volgens Verenso zijn de verpleeghuizen "onderdeel van de samenleving; als de besmettingen in de samenleving stijgen, dan stijgt ook het aantal besmettingen in de huizen. Er is immers sprake van bezoekers en personeel dat het virus mee naar binnen kan brengen."