- Een gezaghebbend panel van Amerikaanse economen verwacht dat de economie in de VS dit jaar met 6,5 procent gaat groeien.
- Dat zou de grootste groei zijn sinds 1984.
- De succesvolle vaccinatiecampagne, de snel teruglopende werkloosheid en de steunpakketten van de overheid zijn daar de belangrijkste factoren bij.
Economen in de Verenigde Staten zijn snel optimistischer geworden over de Amerikaanse economie. Uit een enquête van de National Association for Business Economics (NABE) blijkt dat de ondervraagde economen voor dit jaar de grootste economische groei sinds 1984 voorzien: een plus van 6,5 procent.
De economen wijzen daarbij op de succesvolle vaccinatiecampagne, de teruggedrongen werkloosheid en de steunprogramma’s van de regering van president Joe Biden.
In maart was het panel van NABE nog een stuk minder optimistisch en werd een groei van 4,8 procent voorspeld. Sindsdien heeft de Amerikaanse economie volgens persbureau AP een opvallende veerkracht vertoond. De economie herstelt snel van de zwaarste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren 30.
Na de uitbraak van het coronavirus gingen vorig jaar tientallen miljoenen banen verloren in de Verenigde Staten.
Bij het herstel dat nu optreedt, vormen de steunpakketten van de overheid een van de grootste factoren. Vorig jaar keurde het Congres al voor 4.000 miljard dollar aan steunmaatregelen goed en in maart kwam de nieuwe president Joe Biden met een aanvullend pakket van 1.900 miljard dollar waarbij de meeste Amerikanen ook een cheque kregen van 1.400 dollar.
Zorgen over inflatie
Nu de coronacijfers in de VS scherp zijn gedaald, consumenten meer uitgeven en veel bedrijven en winkels weer opengaan, voorzien de economen de grootste groei in bijna vier decennia tijd, maar maken ze zich wel lichte zorgen over de oplopende inflatie.
Waar die vorig jaar slechts 1,2 procent bedroeg, verwachten ze voor dit jaar een inflatie van 2,8 procent.
Twee derde van het panel denkt dat het aantal banen vorig jaar weer op het niveau van voor de pandemie zal liggen en de meest optimistische economen denken dat die mijlpaal al aan het eind van dit jaar zal worden bereikt. In de enquête van maart verwachtte het grootste deel van het panel nog dat het banenherstel pas in 2023 of nog later een feit zal zijn.
Meer dan een derde van de ondervraagde economen (35 procent) ziet nieuwe varianten van het coronavirus die bestand zijn tegen vaccins als de grootste bedreiging voor hun optimistische voorspellingen. Daarna komen zorgen over afnemende vaccinatiebereidheid en over de volatiele aandelenmarkt.