- Nederlanders die terugkomen van vakantie in een EU-land moeten vanaf 8 augustus een coronabewijs tonen.
- Dat mag een vaccinatiebewijs zijn, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn.
- De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat het coronavirus mee naar Nederland genomen wordt.
Nederlanders moeten straks een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn.
Dat hebben demissionair zorgminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte maandag aangekondigd na een corona-overleg met ministers. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigde later dat er gecontroleerd wordt aan de grens.
De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld “om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt”.
De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de GGD te laten testen.
Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken.
Het kabinet maakte verder bekend de reisadviezen te versoepelen. Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden.
Het kabinet heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.
Overigens kan het wel zo zijn dat EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland. Het kabinet wijst dan ook nog steeds op de website wijsopreis.nl waar de maatregelen per land staan aangegeven.
Sunweb verheugd dat Nederland reisadviezen versoepelt
Reisorganisatie Sunweb is blij dat Nederland de systematiek wat betreft de reisadviezen aanpast. "Dit is voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers, een heel belangrijke verandering die meer duidelijkheid gaat geven", zegt topman Mattijs ten Brink van Sunweb.
Het bedrijf besloot vorige week dat het vanaf begin augustus weer vakanties gaat verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona nu nog een oranje reisadvies hebben. Daarmee leek Sunweb branchegenoot Corendon te volgen, die eerder al besloot de keuze aan de klant te laten.
Sunweb helpt klanten met het verplichte coronabewijs. "Wij zullen een antigeentest op de bestemming voor niet volledig gevaccineerde klanten faciliteren en de kosten op ons nemen", zegt Ten Brink.
Ook reisbrancheorganisatie ANVR is tevreden met de versoepeling van de reisadviezen. "Beter laat dan nooit", zegt topman Frank Oostdam.
Hij vindt het wel jammer dat de beslissing niet eerder is genomen. "Dat had ervoor gezorgd dat het voor zowel reisondernemingen als vakantiegangers een mooie vakantiezomer zou zijn geworden." De meeste reisorganisaties volgden de adviezen van de Nederlandse overheid en annuleerden vakanties naar landen met een oranje reisadvies.