- Bij een vrouw uit Amsterdam is als tweede in Nederland het nieuwe coronavirus vastgesteld.
- Ze heeft geen link met de eerste patiënt, een 56-jarige man uit het Brabantse Loon op Zand.
- Net als de eerste patiënt is de vrouw onlangs in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest.
- De 56-jarige man ligt in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, de vrouw zit in thuisisolatie in Diemen.
Een tweede patiënt in Nederland is gediagnosticeerd met het nieuwe coronavirus. Dat heeft het RIVM vrijdagmorgen laten weten. Het gaat om een inwoonster van Amsterdam die vorige week in het Italiaanse Lombardije was. Zij zit nu in thuisisolatie in Diemen.
De vrouw heeft geen link met de eerste patiënt, een 56-jarige man uit Loon op Zand. Die ligt in isolatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ook de man uit Loon op Zand is volgens het RIVM kortgeleden in Lombardije geweest.
Met labonderzoek in het AmsterdamUMC werd de besmetting met COVID-19 bij de tweede patiënt vastgesteld, waarna het resultaat in het laboratorium van het RIVM werd bevestigd.
De GGD Amsterdam brengt in kaart met wie de tweede patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. Deze personen ofwel ‘contacten’ worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.
‘Man vierde carnaval op meerdere plekken’
De eerste besmetting werd vastgesteld door onderzoek in het laboratorium van het ziekenhuis. Volgens BNR Nieuwsradio heeft de 56-jarige man op meerdere dagen op verschillende locaties carnaval gevierd. De man reist veel door Europa en was onlangs in Noord-Italië voor een bedrijf in de kledingindustrie.
Minister Bruno Bruins (Medische zorg) maakte de eerste virusbesmetting in Nederland donderdagavond bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending ‘Het coronavirus: feiten en fabels’ op NPO 1. De minister kreeg een briefje in zijn handen gedrukt dat hij meteen voorlas.
Het RIVM blijft alert op nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als deze gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.
Rutte: volg adviezen over coronavirus op
Premier Mark Rutte laat via Twitter weten dat het van belang is adviezen van deskundigen over het coronavirus te blijven opvolgen nu in Nederland het eerste besmettingsgeval is geconstateerd. Hij zegt in nauw contact te staan met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, “onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden.”
Rutte wenst “de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe.” De premier uit grote waardering voor “de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is. Het is van belang dat we hun adviezen blijven volgen.”
Ik wens de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe. Mijn grote waardering gaat uit naar de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is. Het is van belang dat we hun adviezen blijven volgen.
— Mark Rutte (@MinPres) February 27, 2020
Nieuwe besmettingen in andere Europese landen
Eerder op donderdag werd duidelijk dat het aantal mensen in de Duitse grensregio Heinsberg (Noordrijn-Westfalen) bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld, was opgelopen tot twintig. Het gaat vooral om mensen uit de Duitse gemeente Gangelt, vlakbij Sittard in Nederland. De besmette mensen kunnen thuis in quarantaine. Ziekenhuisopname zou niet nodig zijn.
Honderden mensen zitten al in thuisquarantaine. Het gaat onder meer om zo’n driehonderd mensen die in Gangelt een carnavalsbijeenkomst bijwoonden. Daar was ook een echtpaar uit die gemeente aanwezig dat later positief testte op het nieuwe coronavirus. De 47-jarige man en zijn echtgenote van 46 worden behandeld in een ziekenhuis in Düsseldorf.
De autoriteiten tasten nog in het duister over de identiteit van “patiënt nul”, die de 47-jarige man besmette. In de regio Heinsberg, die grenst aan de provincie Limburg, blijven scholen en kinderdagverblijven in elk geval tot maandag dicht.
Het nieuwe coronavirus heeft ook in andere deelstaten de kop opgestoken. De autoriteiten in Baden-Württemberg, dat grenst aan Frankrijk en Zwitserland, maakten donderdag bekend dat het aantal besmettingen is verdubbeld van vier naar acht.
Rotterdamse haven voelt gevolgen coronavirus al
De Rotterdamse haven begint de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te merken. Van alle soorten goederen komen er minder aan in de haven, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. Als het coronavirus zich verder verspreidt kan dat tot een afname van de gehele overslag in de Rotterdamse haven leiden met zo’n 2 miljoen ton goederen per maand. De afgelopen jaren werd in de belangrijkste Europese haven maandelijks ongeveer 39 miljoen ton aan goederen overgeslagen.
Vooral op containergebied is de afname van goederen nu al duidelijk. Wereldwijd zou het containervervoer dit jaar door het coronavirus met 1 procent kunnen afnemen.
Normaal gesproken komt zo’n 45 procent van de containers in de Rotterdamse haven uit Azië of gaat daarheen. China neemt daar een groot deel van voor zijn rekening. Door de uitbraak in China vertrekken er 20 procent minder containerschepen vanuit het land.