Er komen voor de feestdagen geen versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, heeft premier Mark Rutte dinsdagavond verklaard.

Het kabinet houdt er zelfs rekening mee dat beperkingen nog voor Kerst moeten worden aangescherpt.

De horeca blijft voorlopig dicht. Ook het de limiet van drie bezoekers aan huis blijft tijdens de feestdagen onveranderd.

Er komen voor de feestdagen geen versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland. Het kabinet houdt er zelfs rekening mee dat nog voor Kerst strengere maatregelen nodig zullen zijn als de besmettingen blijven stijgen.

Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag.

In de afgelopen weken werd gehoopt op versoepelingen in de aanloop naar de feestdagen, met name in de horeca. Ook werd rekening gehouden met verhoging van de limiet van drie bezoekers vanaf 13 jaar die thuis mogen worden ontvangen, mogelijk naar vier of zelfs zes. Die versoepelingen komen er echter niet, wegens de stijgende lijn van de coronacijfers.

“Het gaat echt niet goed, niet met de besmettingscijfers en niet in de ziekenhuizen”, zei Rutte tijdens de persconferentie met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Het kabinet had volgens Rutte gehoopt op een daling tot tien intensive care-opnames per dag, een niveau waarop voorzichtig wat meer zou kunnen. "Maar we zitten nu op meer dan het dubbele", aldus de premier.

Ook ligt het aantal besmettingen, met gemiddeld meer dan zesduizend besmettingen per dag in de afgelopen week, aanmerkelijk hoger dan de 3.600 die bij de vorige persconferentie in november als streefgetal werd gesteld. In de aanloop naar de persconferentie van dinsdagavond werd al verwacht dat er geen versoepelingen op het programma stonden.

"Dat is een hard gelag, want we hadden het zo graag anders gewild", zei Rutte. "Voor onszelf, voor de horeca, voor andere sectoren."

Tweesprong: zwaardere lockdown of versoepeling in januari

Volgens Rutte staat Nederland op "een tweesprong." Óf de cijfers gaan door een gezamenlijke inspanning om de regels nog beter na te leven omlaag, waardoor beperkingen half januari kunnen worden versoepeld. Óf de besmettingscijfers gaan verder omhoog, waardoor juist strengere maatregelen nodig zouden zijn.

"Dan sluit ik zelfs niet uit dat we voor kerst bij u terug moeten komen met nog strengere maatregelen", aldus Rutte. "Dat wil natuurlijk niemand, maar we mogen daar ook niet voor weglopen als dat nodig zou zijn." Op vragen over hoe die verscherpingen eruit zouden zien, wilde hij niet ingaan.

Rutte riep de Nederlandse bevolking op de feestdagen "goed te benutten" om de besmettingen te beperken en "nog een tandje bij te zetten". Daarbij gaat het volgens hem vooral om naleving van de bekende maatregelen als afstand houden, handen wassen en thuis blijven en laten testen bij klachten.

De premier raadde mensen aan hun kerstmaaltijd bij hun favoriete restaurant te bestellen om de pijn in de horeca te helpen verzachten - maar bood weinig uitzicht op versoepeling van de beperkingen in de sector. Wel kijkt het kabinet volgens hem naar verdere steun voor bedrijven die het extra moeilijk hebben, met name in de horeca.

Het kabinet wil daarnaast in januari enkele proefprojecten houden met evenementen in de cultuursector en de sport om te bekijken op welke manier maatregelen versoepeld kunnen worden wanneer de cijfers dat toelaten, aldus Rutte.

Als het de goede kant op gaat met de besmettingscijfers, is medio januari enige versoepeling mogelijk, suggereerde Rutte. Hij gaf aan dat er dan zou worden gekeken of bijvoorbeeld de 'droge horeca' (restaurants) wel open zou kunnen, terwijl de 'natte horeca' (cafés) nog dicht zou blijven.

Begin vaccinaties in januari: Pfizer levert half miljoen vaccins

Volgens minister De Jonge "staan we aan de vooravond van een nieuwe fase van deze crisis: de vaccinatiefase."

Wat betreft De Jonge moeten inentingen "zo vroeg mogelijk in januari" beginnen. Daarbij komt personeel van verpleeghuizen als eerste aan de beurt, gevolgd door bewoners van verpleeghuizen en andere risicogroepen.

De minister verwacht dat Nederland begin januari een half miljoen doses van het vaccin van farmaceut Pfizer ontvangt. Eerder werd gerekend op een miljoen doses eind december. "Het zal nog wel tot na de zomer duren voor heel Nederland een vaccin heeft gekregen", aldus De Jonge.

LEES OOK: Coronabesmettingen in 24 uur met bijna 1.000 gedaald, maar weekcijfers baren zorgen