- Reisorganisaties verwachten dat Nederlanders straks massaal lastminute hun vakantie boeken.
- Op dit moment wordt reizen afgeraden; voor de hele wereld geldt code oranje. Een nieuw advies van het kabinet is uitgesteld naar volgende week.
- Lastminute betekent niet dat de vakanties spotgoedkoop zullen zijn, maar heel duur worden ze ook niet, verwachten reisorganisaties.
Reisorganisaties verwachten een hausse aan lastminuteboekingen nu het reisadvies van het kabinet voor de periode na 15 mei nog even op zich laat wachten.
Dat meldt het AD. Reizen wordt momenteel afgeraden. Voor de hele wereld geldt code oranje.
Aanvankelijk zou het kabinet afgelopen maandag met een reisadvies komen voor na 15 mei en meer zeggen over versoepelingen in Nederland per 11 mei. Dat is echter afgeblazen vanwege de situatie in de ziekenhuizen.
Volgende week is een nieuw moment waarop eventueel mededelingen worden gedaan over reizen.
Frank Oostdam, topman van brancheorganisatie ANVR, zei in het AD te verwachten dat het kabinet het huidige advies vervangt voor een 'bestemmingenadvies' waarbij landen of gebieden individueel worden beoordeeld.
Landen die als eerst toegankelijk worden zijn Portugal, Malta, Noorwegen, Finland en delen van Spanje, verwacht Oostdam op basis van cijfers van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC). In de zomer zullen meer landen volgen, denkt hij.
Een maand van tevoren boeken
Op het moment dat reizen mogelijk wordt, zullen mensen massaal boeken, verwacht de ANVR. En dat zal volgens reisorganisaties een vloedgolf aan lastminuteboekingen opleveren.
"Naarmate het langer duurt voordat er duidelijkheid komt over de zomervakantie, wordt het meer en meer een lastminuteseizoen", zei Steven van der Heijden, CEO van Corendon, tegen het AD.
Waar in normale jaren 60 tot 70 procent van de vakanties een halfjaar van tevoren wordt geboekt, zal nu 60 tot 70 procent een maand van tevoren boeken, verwacht Van der Heijden.
Rond 'lastminute' hangt een zweem van 'goedkoop', maar consumenten hoeven niet op stuntprijzen te rekenen, zei Eelko van Drongelen van vakantievergelijker Weflycheap tegen het AD.
Volgens hem hebben reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen minder capaciteit ingekocht. Als straks de vraag in één keer groot is, zullen de prijzen eerder stijgen. Hij ziet dat de prijzen nu al hoger zijn dan normaal.
Oostdam van de ANVR verwacht ook geen stuntprijzen, maar de hoofdprijs hoeven consumenten ook niet te betalen, verwacht hij. Dat komt volgens hem omdat veel Nederlanders al hebben besloten om deze zomer in eigen land te blijven.
Lees meer over reizen:
- Dit is hoe Kelly Vos een testvakantie naar Rhodos beleefde: ‘Ik mag iets dat de koning niet mag’
- D-reizen is failliet verklaard, amper 4 maanden nadat het reisbureau weer in Nederlandse handen kwam
- Liever geld dan een voucher na geannuleerde reis? Dit moet je weten over verschillen tussen coronavouchers