Het kabinet versoepelt de coronaregels per 1 juli verder. Wel blijft 1,5 meter afstand houden de norm.
Er geldt vanaf volgende maand geen maximum aan bezoekers meer bij bijeenkomsten. Aan de poort moet dan worden gecontroleerd of mensen ziek zijn.
Nederlanders kunnen na 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. Mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein.
Horecazaken mogen terrastafels dichter op elkaar zetten dan 1,5 meter, maar dan moet er wel een kuchscherm tussen.
De coronaregels worden per 1 juli versoepeld, maar één ding moeten we volgens premier Mark Rutte absoluut blijven doen: 1,5 meter afstand houden.
“Het geldt in de hele wereld. De besmettingskans is enorm veel kleiner. We moeten dit echt doen. Anders lopen we een groot risico”, zei de premier woensdagavond tijdens de persconferentie na het laatste crisisberaad over het coronavirus.
Rutte zei zelf ook te balen van die 1,5 meter afstand. Maar hij waarschuwde om niet met die regel te verslappen. “Dan weten we één ding zeker. Als mensen terugkomen van vakantie of op plekken waar het virus snel opleeft, dan loopt het weer snel op.”
Zonder maatregelen waren er volgens Rutte 35.000 mensen op de IC terechtgekomen in plaats van 3.000, dat is ruim tien keer zoveel.
De premier zei mensen niet "amechtig te gaan smeken" om die 1,5 meter aan te houden. Hij gaat ervan uit dat mensen slim genoeg zijn die afstand te snappen en naar de feiten te blijven kijken. "De afstand is razend belangrijk, in combinatie met thuisblijven bij klachten."
Anders komt er volgens hem weer veel ellende. Dan gaat de economie weer dicht en moeten sectoren weer sluiten. Ook zullen weer veel mensen in ziekenhuizen terechtkomen. Ook jongeren kunnen op de intensive care terechtkomen of ze kunnen ouderen aansteken, aldus Rutte.
In de hele maand juni zijn tot nu 105 coronapatiënten overleden, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Op het hoogtepunt van de crisis, eind maart en begin april, stierven meer dan 150 patiënten per dag.
Het kabinet denkt daarom dat de lockdownmaatregelen verder versoepeld kunnen worden. Dit verandert er per 1 juli:
Geen maximum aan bezoekers meer bij bijeenkomsten
Voor bijeenkomsten geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, zolang onderling 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Ook moet aan de poort worden gecontroleerd of mensen ziek zijn.
Nu geldt in bijvoorbeeld horecagelegenheden, theaters, bioscopen en kerken nog een maximum van dertig bezoekers. Dat zou in de oorspronkelijke planning per 1 juli worden opgeschroefd naar honderd.
Voor bijeenkomsten waar geen controle vooraf plaatsvindt bij bezoekers, blijft wel een limiet gelden. Binnen mogen dan maximaal 100 mensen worden toegelaten, in de buitenlucht 250.
Evenementen zijn weer mondjesmaat toegestaan
Festivals en kermissen kunnen vanaf 1 juli doorgaan, mits de gemeente daar een vergunning voor verleent. Ook hier geldt dat bezoekers voldoende afstand moeten houden en vooraf moeten worden bevraagd over eventuele ziekteverschijnselen.
Voor evenementen zullen wel beperkingen blijven gelden. Zo is het niet de bedoeling dat er massaal gedanst, geschreeuwd en gezongen wordt. Tot dusver was de verwachting dat vergunningsplichtige evenementen tot 1 september helemaal verboden zouden blijven.
Ondanks de versoepelingen die per 1 juli gelden, zal het evenementenseizoen nog niet op die datum beginnen, waarschuwt Rutte. Het verlenen van vergunningen duurt namelijk nog wel een week of zes.
Grote evenementen zullen dan ook weer pas echt georganiseerd worden vanaf half augustus, denkt Rutte. Organisatoren moeten ervoor zorgen dat de coronamaatregelen worden nageleefd.
Publiek is weer welkom in voetbalstadions, maar wel op 1,5 meter
Vanaf 1 juli zijn ook in de Nederlandse voetbalstadions weer bezoekers welkom. Het publiek mag alleen op een aantal strikte voorwaarden naar binnen.
De 1,5-metermaatregel moet overal in de stadions worden aangehouden, hetgeen waarschijnlijk betekent dat voetbalclubs ongeveer een derde deel van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken. Het zingen van liederen en spreekkoren zijn nog verboden wegens het risico op verspreiding van het coronavirus.
Openbaar vervoer ook voor niet-noodzakelijke reizen
Nederlanders kunnen na 1 juli gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer. Mensen mogen ook voor niet-noodzakelijke reizen met de bus, tram of trein.
In treinstellen en bussen mogen daarnaast meer mensen worden toegelaten. De afgelopen weken gold een beperking van 40 procent van de capaciteit.
Wel moeten Nederlanders de spits zo veel mogelijk mijden. Mogelijk worden openingstijden van bijvoorbeeld musea of lestijden van bepaalde onderwijsinstellingen daarop afgestemd. Mondkapjes blijven voorlopig nog even verplicht in het openbaar vervoer, evenals het zoveel mogelijk bewaren van 1,5 meter afstand tot medereizigers.
Voor touringcars, taxi's en personenauto's worden de regels ook versoepeld. Wel moeten bijvoorbeeld taxibedrijven van tevoren vragen naar eventuele klachten. Gegevens die worden afgegeven bij reserveringen kunnen mogelijk voor bron- en contactonderzoek worden gebruikt.
Terraseigenaar kan 1,5 meter vervangen door kuchscherm
Als er een scherm tussen terrastafeltjes staat, mogen ze in het vervolg dichter op elkaar staan dan 1,5 meter. Het kabinet hoopt dat de horeca zo meer bezoekers kan ontvangen.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft laten onderzoeken of de zogenoemde kuchschermen veilig zijn en of er mee valt te werken. Nu moet er nog 1,5 meter tussenruimte tussen terrasbezoekers worden aangehouden.
Binnen blijft de voorgeschreven 1,5 meter nog wel gelden.
Iedereen mag weer voetballen en hockeyen
Naast jongeren mogen straks ook volwassenen weer gewoon voetballen en hockeyen. Contactsporten zijn vanaf 1 juli weer toegestaan, voor zowel de amateur als de professionele sporter. Mensen die liever naar de sportschool willen, kunnen hier vanaf begin volgende maand ook terecht.
Jongeren onder de 18 hoeven geen 1,5 meter afstand te houden
Voor iedereen onder de 18 jaar wordt de 1,5-meterregel losgelaten. Dat betekent dat bijvoorbeeld middelbare scholen minder rekening hoeven te houden met de belangrijkste regel die het kabinet voor volwassenen hanteert.
"De risico’s voor jongeren zijn echt heel veel kleiner", legt Rutte de maatregel uit. Ze worden minder snel besmet en als dat wel gebeurt, krijgen ze slechts milde klachten.
Middelbare scholen mogen na de zomer weer helemaal open
Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen na de zomer weer helemaal open. Het geringe risico op besmetting "weegt niet op tegen de negatieve effecten van de huidige situatie op het welzijn van jongeren", zegt het ministerie van Onderwijs.
Dat departement waarschuwt wel dat er ook na de zomervakantie aanpassingen nodig zijn. Leerlingen onderling hoeven dan geen afstand te houden, voor leraren en conciërges geldt de regel wel nog steeds.
Middelbare scholieren gaan sinds begin juni deels weer naar school. Ze gaan in groepen en moeten afstand houden. Na de vakantie kunnen ze weer volledig naar school, mits het coronovirus nog goed onder controle is. Ook moeten de scholen hygiënemaatregelen hebben getroffen.
Sekswerkers mogen weer aan de slag
Alle contactberoepen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat betekent onder meer dat sekswerkers weer aan de slag mogen.
Eerder mochten andere contactberoepen zoals kappers al weer aan het werk. Belangrijk is dat er van te voren wordt gecheckt of een klant klachten heeft.
Als die check vooraf goed wordt gedaan, bestaan verder geen beperkingen, stelt Rutte. Dat geldt ook voor sekswerkers: "We hebben er uitvoerig advies over gevraagd aan het RIVM, welke standjes wel en niet. Maar daar kwam toch geen nadere duiding", grapte hij.
De sekswerkers zijn blij verrast door de versoepelde maatregelen.
"Ik hoorde het net pas voor het eerst en ben nu iedereen berichtjes aan het sturen; iedereen is erg blij met het nieuws dat we eindelijk weer open mogen. We hebben namelijk geen geld meer", zegt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United, de belangenvereniging van sekswerkers op de Amsterdamse Wallen.
"We hadden het niet verwacht, omdat we een beroep hebben waarbij nauw contact niet vermeden kan worden. Daarom dachten we dat erop werd aangedrongen dat wij nog niet open mochten. Maar ik heb de politiek brieven gestuurd en gezegd dat ik het niet eerlijk vond dat andere contactberoepen wel weer uitgevoerd mochten worden."
Lees meer over het coronavirus:
- Met vakantie in tijden van corona – dit moet je weten over de dekking van je reis- en annuleringsverzekering
- Waarom we zeker weten dat het coronavirus niet door mensen in een lab is gemaakt
- Dit moet je weten over R0: het cijfer dat bepaalt of we terug moeten naar een strengere lockdown
- De 4-jarige Belgische lama Winter zou weleens onze redding van het coronavirus kunnen worden