• Om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen.
  • De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open en de avondklok wordt afgeschaft.
  • Ook lijkt het erop dat mensen straks weer twee gasten in plaats van één thuis mogen ontvangen.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond om 19.00 uur weer een persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus.

De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde, lijken het nu wel te gaan halen. Dat zeggen ingewijden tegen onder meer RTL Nieuws en persbureau ANP.

Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Per 28 april komt er een einde aan de avondklok.
  • Horecaondernemers mogen onder strikte voorwaarden hun terrassen openen tussen 12.00 en 18.00 uur. Er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen.
  • Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak. Wel mogen er niet te veel mensen in de winkel aanwezig zijn.
  • Markten mogen weer helemaal open.
  • Het maximale aantal gasten dat mensen thuis wordt geadviseerd te ontvangen gaat van één naar twee.
  • Vanaf maandag mogen onder voorwaarden meer scholieren en studenten terug naar school of andere onderwijsinstelling. 
  • Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen.
  • Particulieren die hun rijbewijs proberen te halen mogen weer een theorie-examen afleggen. 
  • Er komt een extra rem op Fieldlabs: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen.

Het kabinet vergaderde maandag en zondag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van zondag werd in kabinetskringen al gesproken van "positieve signalen".

Het kabinet had aanvankelijk gehoopt deze week al de eerste stappen te kunnen zetten richting heropening van de samenleving. Maar daar ging vorige week een streep door, omdat het aantal ziekenhuisopnames toen nog altijd steeg.

Hoogste instroom coronapatiënten in ziekenhuizen van dit jaar

Ook nu zijn de cijfers nog altijd niet bemoedigend. Ziekenhuizen meldden dinsdag de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd.

"Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS. Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een "ontzettend hoog niveau".

Door het hoge aantal nieuwe patiënten is het totale aantal opgenomen patiënten dinsdag toegenomen met 109. In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 10 meer dan een dag eerder. De overige patiënten liggen op verpleegafdelingen.

Het totale aantal opgenomen coronapatiënten schommelde de afgelopen twee weken rond de 2500. Op de ic's nam het aantal patiënten in dezelfde periode met bijna 10 procent toe, van 750 tot de 823 die het LCPS dinsdag meldde.

Aantal nieuwe coronagevallen gestegen, 1 op de 10 test positief

Ook het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week verder toegenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 53.981 positieve testresultaten geregistreerd, 5,3 procent meer dan een week eerder.

"Met uitzondering van een dip door het Paasweekend, neemt sinds januari het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatest, nagenoeg elke week toe", aldus het instituut.

Daarbij is het percentage positieve testen afgelopen week toegenomen van 9,6 procent tot 10,1 procent. Het aantal afgenomen testen bedroeg vorige week 493.510, iets meer (1 procent) dan de voorgaande week.

Ook het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is toegenomen. Het RIVM becijfert het nu op 1,06. Het wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen, gemiddeld 106 anderen besmetten.

Het R-getal stond vorige week nog onder de 1. Het aantal besmettelijke mensen in Nederland is volgens de laatste cijfers ruim 162.000.

Nu er steeds meer ouderen en kwetsbare mensen zijn gevaccineerd zijn, liggen er volgens het RIVM relatief meer jongere mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Het instituut merkt ook op dat huisartsen nu meer mogelijkheden hebben om patiënten thuis te behandelen met middelen zoals zuurstof en ontstekingsremmers, die voorheen alleen in het ziekenhuis gegeven konden worden.

"Door deze samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsen worden meer mensen thuis behandeld die voorheen in het ziekenhuis werden opgenomen. De druk door de corona-epidemie op de ziekenhuizen, op de GGD’en en op andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld huisartsen blijft onverminderd hoog", stelt de organisatie.

LEES OOK: Hopelijk leert Nederland van corona dat crisismanagement een stuk beter kan: flexibeler, creatiever en multidisciplinair