• Het kabinet heeft de coronaregels aangescherpt om de opmars van de Delta-variant van het coronavirus te stoppen.
  • Vanaf zaterdag moet de horeca van middernacht tot 06.00 ’s ochtends de deuren sluiten.
  • Meerdaagse evenementen mogen in ieder geval tot en met 13 augustus niet meer worden gehouden.

Premier Mark Rutte maakte vrijdag enkele verscherpingen van de coronamaatregelen bekend. De Delta-variant van het coronavirus grijpt zoveel sneller om zich heen dan verwacht, dat “bijsturen” echt nodig is om erger te voorkomen. Rutte noemt dat “niet leuk, maar noodzakelijk” en spreekt van “voortschrijdend inzicht”.

Vanaf zaterdag 06.00 uur tot en met 13 augustus gelden de volgende maatregelen:

Horeca

  • Alle horecazaken moeten van middernacht tot 06.00 uur dicht.
  • Iedereen moet een vaste zitplaats hebben en op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.
  • Het coronatoegangsbewijs, waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, wordt niet meer gebruikt tot en met 13 augustus.
  • Optredens en harde muziek zijn verboden.
  • Discotheken en nachtclubs gaan helemaal dicht.

Evenementen en locaties voor cultuur en sport

  • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten, zijn toegankelijk, maar iedereen moet een vaste zitplaats hebben en op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.
  • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) mag op deze locaties extra publiek aanwezig zijn.
  • De beschikbare ruimte is beperkt: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
  • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is vanaf komende dinsdag 24 uur geldig in plaats van 40 uur.
  • Evenementen duren maximaal 24 uur. Meerdaagse evenementen mogen niet doorgaan tot en met 13 augustus.
  • Voor winkels, musea en kermissen verandert er niks. Zij mogen een bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen.

Het kabinet besluit op 13 augustus welke ruimte er weer is wat betreft de coronamaatregelen. Tot die tijd gelden er weer aangescherpte regels. Het kabinet roept verder op feestjes tot die tijd klein en beheersbaar te houden en 1,5 meter afstand te houden.

Uitgaansleven aangeslagen door nieuwe coronamaatregelen

Voor de uitgaansbranche zijn de aanscherpingen "echt een hele grote domper", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs, en eigenaar van de Chicago Social Club aan het Leidseplein.

"Het is vooral ongeloof wat overheerst. Ik zie het nu al in alle appgroepen van clubeigenaren: iedereen is uit het veld geslagen. We waren 15 maanden dicht, en nu mogen we weer als eerste dicht. En dat terwijl we al die tijd gewerkt hebben aan een heropening."

"We zagen bij die eerdere opening echt dat jongeren hier naar smachten, hun problemen waren ongekend. Jongeren wisten niet meer waar ze heen moesten. We hadden gehoopt op meer vertrouwen en een langere adem van de overheid, en een kans om ons te bewijzen", aldus De Kroon.

Hij vindt het jammer dat met de vinger meteen naar de disco's wordt gewezen nu er weer zoveel besmettingen zijn. "Zo’n coronatest is 40 uur geldig, en iemand die zo’n test heeft gedaan komt eerst ook nog langs allerlei andere plekken. Voor hetzelfde geld heeft ‘ie het bij de bakker opgelopen, en niet bij ons."

Ook mede-eigenaar Joost Holthuizen van club Basis in Utrecht zegt dat de nieuwe sluitingsperiode bij hem "als een mokerslag" is aangekomen. "We zijn net weer twee weken open", zegt hij na de persconferentie te hebben gezien. "Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe ik me voel."

Volgens Holthuizen komt de maatregel op een zeer ongelukkig tijdstip. "We hadden net nieuwe artiesten gecontracteerd en nieuw personeel aangenomen", zegt hij, terwijl ook de voorraad weer op peil was gebracht.

Hij noemt de sluiting een kwestie van "paniekvoetbal". "We hebben aan alle toegangseisen voldaan, Testen voor Toegang toegepast om anderen te beschermen en geen enkele besmetting gehad." Vrijdagavond gaat een uitverkochte club Basis in Utrecht voorlopig voor de laatste keer open met 500 gasten.

Nachtbelang: grote teleurstelling voor disco's en nachtclubs

De belangenvereniging Nachtbelang, dat ongeveer zestig clubs vertegenwoordigt, is zeer teleurgesteld over de nieuwe coronamaatregelen waardoor zij verplicht weer de deuren moeten sluiten. Volgens een woordvoerder heeft het Testen voor Toegang te weinig kans gekregen en wordt dat proces nu abrupt afgebroken.

De zegsman vindt dat te snel de stekker wordt getrokken uit Testen voor Toegang, terwijl dit de laatste tijd juist steeds beter verliep en de horeca steeds beter begon te wennen aan het testen. "Het is heel erg jammer dat dit geen kans heeft gekregen. Ondernemers hebben erg hun best gedaan."

Hij zegt verder dat er onterecht met de vinger naar de horeca wordt gewezen over de snel oplopende coronabesmettingen. "We hebben ons uiterste best gedaan om alles veilig te laten verlopen."

Volgens de zegsman van Nachtbelang hebben jongeren een enorme behoefte om uit te gaan in disco's en nachtclubs. "De sociale behoefte bij jongeren is gigantisch."

Fieldlab Evenementen: jammer dat we over één kam geschoren worden

Fieldlab Evenementen vindt het jammer dat de problemen met Testen voor Toegang "tot het probleem van de evenementenbranche worden gemaakt". Dat laat een woordvoerder van de organisatie weten aan persbureau ANP.

"We hebben met ontsteltenis zitten luisteren naar de maatregelen die zijn aangekondigd. De resultaten van Fieldlab Evenementen worden nu als het kind met het badwater weggegooid", aldus de zegsman. "Schrijnend om te zien dat clubs en discotheken over één kam worden geschoren met festivals."

Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd konden worden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.

De organisatie heeft de overheid concrete aanbevelingen gegeven, zoals maximaal 24 uur voor het einde van het evenement je laten testen. "Het kabinet maakt daar 40 uur van. Daarnaast hebben we gehamerd op goede ventilatie op binnenlocaties. Ook dat is terzijde gelegd", aldus de zegsman. "Verder lijkt de toegangscontrole bij met name de clubs en horeca tekort te schieten."

Fieldlab Evenementen vreest dat dit besluit invloed op de lange termijn gaat hebben. "Dit heeft namelijk ook consequenties voor organisatoren die op basis van dit beleid aan het twijfelen slaan en evenementen gaan annuleren. Want je weet niet meer waar je aan toe bent."

LEES OOK: Kwart van de verzekeraars keert niets uit als je naar een land gaat met code oranje