- Tijdens de coronapandemie hebben veel mensen een dier in huis genomen.
- Nu werken op kantoor weer mogelijk wordt en kinderen terug naar school gaan, dumpen met name baasjes van konijnen en cavia’s hun dieren bij een asiel.
- Katten en honden mogen wel blijven, blijkt uit een rondvraag van Business Insider.
- Lees ook: Met een hond of kat op kantoor ben je productiever en sluit je sneller deals
Tijdens de coronapandemie hebben veel mensen een dier in huis genomen om zich minder eenzaam te voelen, of om thuiszittende kinderen te vermaken. Nu het aantal besmettingen beheersbaar is en de coronamaatregelen grotendeels afgeschaft zijn, is het de vraag of de coronahuisdieren nog steeds welkom zijn.
Als je terugkeert naar kantoor moet je voor je hond een uitlaatservice inschakelen, een konijn of een cavia moet in een ruim hok zitten zodat die niet al je kabels doorknaagt. Een kat is in dat opzicht wat makkelijker, vers water en eten is alles wat het beestje nodig heeft.
De extra zorg moet je goed afwegen tegen wat je aan een huisdier hebt. De verwachtingen van wat een kat, hond of konijn aan je leven kan toevoegen, komen vaak niet overeen met de realiteit.
De grote vraag is of mensen die gedesillusioneerd zijn over hun coronahuisdier, ook besluiten om de kat, hond of het konijn te dumpen. Business Insider stelde deze vraag aan zeven asielen en dierenopvangcentra.
Saskia Thijssen van de Dierenbescherming, waar 25 asielen door heel Nederland onder vallen, ziet niet dat er huisdieren op grote schaal teruggebracht worden.
"Wij hebben in coronatijd ons best gedaan om door te vragen of adoptie van een dier een goed idee was: 'Weet je dat zeker?' 'Heb je tijd voor het dier?' 'Wat ga je doen als je gaat werken?' Als we dachten dat iemand er niet goed over na had gedacht, dan kreeg die het dier gewoon niet mee."
Een uitzondering in dit verhaal zijn konijnen, vertelt Thijssen. "Met konijnen is het sinds de zomer van vorig jaar aanhoudend drukker geworden. Het is twee tot drie keer zo druk als eerder."
Joke Voorn van Dierenopvang Stichting Loes voor Dieren, die veel knaagdieren opvangt, beaamt dat er de laatste tijd meer dieren worden gedumpt. "We zitten behoorlijk vol. Met name kleine knaagdieren worden gedumpt. Zo kregen we vorige week negen cavia's. Kleine knaagdieren worden vaak aangeschaft als speelgoed voor de kinderen. Nu de kinderen naar school gaan, zijn ze minder nodig."
Katten worden nog niet massaal gedumpt, ziet Dierenasiel Oostzaan die alleen katten opvangt. Toch verwachten ze dat binnenkort wel. "We verwachten veel gedumpte beesten begin van de zomer. Dat was vorig jaar ook zo. Mensen gaan dan op vakantie en hebben geen zin om een tijdelijke opvang te regelen", vertelt een medewerker aan Business Insider.
'Konijn voldoet vaak niet aan verwachtingen'
Dierenopvang Amsterdam (DOA) merkt ook dat er veel konijnen teruggebracht worden. "Je kunt ze makkelijk kopen in een winkel, maar mensen zijn er snel op uitgekeken, want een konijn voldoet vaak niet aan verwachtingen. Mensen denken dat een konijn in een klein hokje kan wonen en een knuffeldier is. Maar in realiteit moet het beestje veel ruimte hebben om te rennen en het houdt er niet van om opgepakt te worden. Daarnaast zijn konijnen sociale dieren en moeten ze samen met een ander konijn wonen."
Er worden momenteel wel veel huisdieren aangeboden, vindt Stichting DierenVangnet, die dieren plaatst bij pleeggezinnen. "Mensen geven als reden dat ze moeten werken of dat ze niet wisten dat de hond zo veel werk is. Een ander excuus is dat ze het beestje voor de kinderen hadden genomen, maar die kijken er niet meer naar om."
Ilse Pos van Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen, die met name probleemkonijnen opvangt die bijvoorbeeld bijten, vindt wel dat het aantal teruggebrachte dieren inderdaad is toegenomen de laatste tijd. "Ik zie zeker een toename. Ik heb tien plekken in mijn opvang en heb de afgelopen tijd veel geweigerd omdat er geen plek is. Mensen zoeken knuffelbeesten, maar konijnen zijn geen knuffelbeesten."
Niet elk asiel merkt dat coronahuisdieren worden gedumpt. Dierenasiel 't Julialaantje in Rijswijk, waar alleen katten en honden opgevangen worden, ziet bijvoorbeeld geen toename. Ook dierenasiel De Bevelanden in Goes vindt dat het meevalt met teruggebrachte dieren.
Het beeld verschilt dus per provincie maar wat er wel duidelijk naar voren komt, is dat met name kleine knaagdieren zoals konijnen en cavia's slachtoffers van corona zijn geworden. Zij worden vaker verlaten door hun baasjes.
Lees meer over dieren:
- Wat doe je met de hond als je op vakantie gaat? Dit zijn 3 opties
- Schrik niet! Een kat als huisdier kost je 10.000 euro
- 14 foto’s van honden en katten met bizarre kapsels waar hun baasjes heel trots op zijn
- Wij gingen wandelen met een stel Insta-waardige alpaca’s op een Zeeuws strand – en leerden één ding dat je vooral niet moet doen