- Lang niet alle ondernemers lossen hun coronaschulden af bij de Belastingdienst.
- De Belastingdienst heeft in april een brief gestuurd met een oproep aan ondernemers om betalingsachterstanden in te lopen.
- Wie niet aan de voorwaarden voor de betalingsregeling voldoet, verliest het rechte op uitstel van betaling.
- Lees ook: Kabinet ziet niets in structurele, extra belasting voor bedrijven die profiteren van crisissituaties
Ondernemers hebben tijdens de coronapandemie uitstel gekregen voor het betalen van belastingen, maar moeten die sinds afgelopen najaar terugbetalen. Maar lang niet alle ondernemers doen dat.
De Belastingdienst heeft alle ondernemers die niet voldoen aan de voorwaarden voor de betalingsregeling, half april opnieuw een brief gestuurd waarin ze worden opgeroepen hun betalingsachterstanden in te lopen.
Ketenmanager inning en betalingsverkeer bij de Belastingdienst, Erik de Kruijf, zegt dat het voor een ondernemer “steeds lastiger” wordt om de financiële problemen op te lossen als de achterstand verder oploopt. “Dat willen we voorkomen”.
Sinds 1 oktober 2022 moesten ondernemers eigenlijk starten met gaan terugbetaling onder de zogenoemde ‘betalingsregeling bijzonder uitstel’. Ondernemers hebben informatie gekregen over wat ze maandelijks moesten gaan betalen vanaf die datum. De betalingsregeling geldt in principe tot 1 oktober 2027.
Terugbetalen coronaschuld lukt veel bedrijven niet goed
Afgelopen maart kregen alle ondernemers met een coronabetalingsregeling een totaaloverzicht toegestuurd van hun coronaschuld en de totale belastingschuld.
De Belastingdienst constateert nu dat veel ondernemers niet alle of nog helemaal geen termijnbetalingen hebben gedaan. Dat is wel een voorwaarde om de betalingsregeling van het bijzonder uitstel te behouden.
Ook moeten ondernemers voldoen aan hun betalingsverplichtingen voor belastingen die ze vanaf 1 april 2022 verschuldigd zijn.
Begin maart zei staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit al zich “grote zorgen” te maken over de 73.000 ondernemers die toen nog helemaal niks hadden afgelost. Hij riep hen op hun achterstand in te lopen of om hulp te zoeken als dat niet mogelijk is.
Als ondernemers hun achterstand niet kunnen inlopen door tijdelijke financiële problemen kunnen ze onder voorwaarden een versoepeling van de betalingsregeling van het bijzonder uitstel aanvragen.
Zo kan er bijvoorbeeld een betaalpauze van zes maanden worden afgesproken, of kunnen ondernemers hun coronabelastingschuld in 84 maanden terugbetalen in plaats van in 60 maanden.