Corendon biedt vanaf 26 juni “coronavrije” vakanties naar een beperkt aantal bestemmingen. Reizigers krijgen een test vooraf en mogen dan niet meer van het resort af.
De reisorganisatie heeft voor het plan honderdduizenden coronatests nodig. Die zijn volgens topman Steven van der Heijden makkelijk te krijgen in China en Zuid-Korea.
Ondertussen werkt de Europese Commissie aan voorstellen om deze zomer vakantie in een EU-land mogelijk te maken.
Een van de plannen is de invoering van een soort Covid-19-paspoort voor reizen over de weg, per trein, schip en vliegtuig binnen de EU.
Reisorganisatie Corendon biedt vanaf 26 juni “coronavrije” vakanties naar een beperkt aantal bestemmingen. Klanten van Corendon worden vanaf die datum vlak voor hun vlucht getest op het coronavirus, op een testlocatie vlak bij Schiphol.
Daarnaast voert de touroperator extra maatregelen in voor de transfer naar de luchthaven, het inchecken, de vlucht en de transfer naar het all-inclusive hotel om het besmettingsgevaar te minimaliseren.
Met deze stappen hoopt Corendon een veilige vakantie te organiseren zonder verplichte mondkapjes of 1,5 meter afstand. “Dat is voor ons geen vakantie,” aldus topman Steven van der Heijden van de reisorganisatie. “Wij willen dat onze klanten zich vrij en zorgeloos kunnen bewegen. Zowel tijdens de vlucht als in het hotel, kunnen onze gasten zich net zo ontspannen en zich in de watten laten leggen als onder normale omstandigheden.”
De belangrijke voorwaarde voor de “coronavrije” vakantie is dat gasten het hotel niet mogen verlaten. Anders kan Corendon niet meer garant staan voor hun veiligheid. De touroperator hoopt dat klanten dat accepteren in ruil voor een “onbezorgde” vakantie.
Coronavrije vakantie in Antalya
Het testen voor het longvirus gebeurt volgens "wetenschappelijk onderzochte en betrouwbare coronasneltesten", belooft de reisorganisatie. Vakantiegangers kunnen voor 50 euro per persoon zich kort voor het vertrek van de vlucht laten testen, aldus de reisorganisatie.
Daarna zorgt Corendon ervoor dat vakantiegangers zoveel mogelijk in een beschermde omgeving blijven. Dit betekent dat de buschauffeurs van de transfer naar Schiphol, piloten en cabinepersoneel van Corendon-vliegtuigen en de medewerkers van het hotel met grote regelmaat getest worden op Covid-19.
Indien een reiziger toch besmet blijkt te zijn met het longvirus, mag die zijn reis niet meer voortzetten. De persoon ontvangt samen met zijn hele gezelschap een reisvoucher met een tegoed gelijk aan de waarde van de geboekte vakantie, aldus een woordvoerster van Corendon. Deze kan later ingewisseld worden voor een nieuwe vakantie.
De reisvoucher is een jaar geldig. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) dekt vooralsnog alleen vouchers die zijn afgegeven tot 1 juni.
De eerste beschikbare bestemmingen voor deze aangepaste vorm van vakantie wordt Antalya aan de Turkse rivièra waar de reisorganisatie meerdere all-inclusive hotels bezit.
In de komende weken wordt overlegd met de autoriteiten op andere bestemmingen om ook daar vakanties te kunnen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn Ibiza en Curaçao, Sardinië en Sicilië.
Honderdduizenden coronatests nodig
"We hebben de fase bereikt dat er weer wat kan. We zien de boekingen toenemen. Mensen zijn alweer hoopvol. We zien nu al boekingen voor september en oktober", zei Van der Heijden zondag op NPO Radio 1.
"Vakantie in een resort en anderhalve meter afstand houden past niet bij elkaar. Maar als je mensen in een hotel zet, van wie je zeker weet dat ze niet besmet zijn, dan kan het wel", zei Van der Heijden in het EO-programma Dit is de Dag. "We kunnen dit in Turkije, maar ook op Sicilië en Sardinië aanbieden. We zijn al met de lokale overheden in gesprek."
Corendon zou dit jaar aanvankelijk een half miljoen mensen op vakantie laten gaan. Van der Heijden: "Laten het er dit jaar 200.000 tot 300.000 zijn, dan hebben we die hoeveelheid tests nodig."
De tests aanschaffen is volgens de Corendon-directeur geen probleem. "Die zijn in China en Zuid Korea probleemloos te krijgen."
Branchegenoot TUI Nederland denkt ook na over plannen om mensen toch op vakantie te kunnen laten gaan, maar maakt daarbij andere afwegingen dan Corendon. "De volledige vakantie moeten doorbrengen in het hotel, zien wij op dit moment toch als een te grote beperking voor vele klanten."
Brussel werkt aan plannen voor zomervakantie
Eind april maakte de Europese Commissie bekend aan voorstellen te werken om deze zomer vakantie in een EU-land toch mogelijk te maken, ondanks dat de bewegingsvrijheid van burgers door de maatregelen tegen het coronavirus vermoedelijk ook dan nog beperkt is.
Volgens de Kroatische toerismeminister Gari Cappelli zijn gezamenlijke reisprotocollen nodig, inclusief een soort Covid-19-paspoort voor reizen over de weg, per trein, schip en vliegtuig binnen de EU. Cappelli zat eind april een vergadering voor van de EU-ministers voor Toerisme.
Cappelli zei ook dat samenwerking tussen twee lidstaten mogelijk moet zijn om "toeristische doorgangen" te creëren. Cappelli hoopt dat er al voor eind mei over deze 'corridors' afspraken kunnen worden gemaakt. Volgens hem is een "respectabel aantal landen" geïnteresseerd in die optie. Epidemiologen zouden moeten worden betrokken bij het bepalen van gezondheidscriteria en maatregelen om vakanties mogelijk te maken.
Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn er "veel ideeën op de markt", maar is de commissie nog niet zo ver met haar strategie.
Corendon annuleert groepsreizen voor jongeren tot eind augustus
Het toerisme in de EU ligt door de beperkende maatregelen en reisverboden vanwege de coronacrisis nu zo goed als stil. In april annuleerde Corendon nog alle jongerenreizen met vertrekdatum tot en met 31 augustus. Het gaat om zogenoemde GOfun-jongerenreizen waarbij grote groepen jongeren samen vakantie vieren en feesten in drukke badplaatsen langs de Middellandse Zee.
"In een tijd waarin de Nederlandse overheid alle grootschalige evenementen tot 1 september annuleert, vindt Corendon het niet verantwoord om grote groepen feestende jongeren in die periode alsnog op reis te laten gaan", stelde de organisatie.
Circa 10.000 jongeren hadden via GOfun een vakantie geboekt. Zij krijgen een reisvoucher voor het gedeelte van de reissom dat al is betaald.
Boekingen voor zomervakantie bijna tot nul gedaald
Ondertussen zijn Nederlanders voorlopig niet bezig met hun zomervakantie. De boekingen voor mei tot augustus zijn praktisch tot nul gereduceerd, meldde De Telegraaf begin april. Iedereen wacht af tot het coronavirus is uitgeraasd.
De krant maakte een rondgang langs reisaanbieders in binnen- en buitenland. Verre vliegreizen en cruises krijgen de grootste klappen, zo zeggen ANVR-touroperators als TUI en Corendon.
"Mensen zoeken wat meer zekerheid, daarom blijven ze liever dichterbij in een huisje of op de camping. Ook om grote menigten te vermijden", zegt de Nederlandse topman Ramon van Reine van de Europese kampeerspecialist ACSI. Ook hij bevestigt dat er voor het komende zomerseizoen nauwelijks nieuwe boekingen bijkomen.
TUI-woordvoerster Petra Kok verwacht een inhaalslag in het najaar. En Corendon-directeur Van der Heijden ziet een sterke opleving van de boekingen in herfst, winter en voorjaar 2021.
Lees meer over op vakantie gaan:
- Auto huren? Zo voorkom je nare verrassingen met dure verzekeringen
- De drukste vliegroute ter wereld gaat van Seoul naar een eiland waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord
- De 9 beste vakantieresorts om er even helemaal uit te zijn
- Afdingen op vakantie: 10 tips van ervaren reizigers om de beste prijs te krijgen