Modeketen CoolCat heeft alsnog een handtekening gezet onder een akkoord waarin de veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh wordt geregeld.

Dat heeft het bedrijf woensdag laten weten. CoolCat kreeg eind november een veeg uit de pan van minister Lilianne Ploumen omdat het bedrijf het akkoord nog niet had ondertekend.

Maar volgens CoolCat waren er in de oorspronkelijke tekst nog te veel open eindes. Nu daar binnen de branche besluiten over zijn genomen, heeft het bedrijf het akkoord ondertekend. Een woordvoerster van CoolCat kon niet zeggen waar de ‘open eindes’ over gingen.

Slechte arbeidsomstandigheden

Begin oktober kwamen er opnieuw mensen om het leven bij een brand in een textielfabriek in Bangladesh. De arbeidsomstandigheden in de Bengaalse textielfabrieken zijn berucht. In de kledingindustrie in het Aziatische land werken tussen de 3 en 5 miljoen mensen. Na China geldt Bangladesh als grootste kledingexporteur ter wereld.

Eerder zetten onder meer Adidas, H&M en C&A al hun handtekening onder de internationale overeenkomst voor een betere werkveiligheid in textielfabrieken in Bangladesh.

Prénatal en Wibra

Ploumen verweet behalve CoolCat ook Prénatal en Wibra dat ze geen verantwoordelijkheid willen nemen voor de textielarbeiders die goedkoop hun kleding maken. Aanleiding voor haar tirade was het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh op 24 april, waarbij meer dan 1100 doden vielen.

CoolCat-topman Roland Kahn noemde de actie van Ploumen schandalig en schadelijk voor zijn bedrijf. Hij wees er verder op dat maar een klein deel van de collectie in Bangladesh wordt gemaakt, het merendeel komt uit "hoogwaardige landen".

Wibra tekent vooralsnog niet

Wibra laat weten het akkoord vooralsnog niet te ondertekenen. Twee bezwaren van het bedrijf zijn nog niet weggenomen, maar Wibra verwacht dat dat half januari alsnog het geval zal zijn.

Eén van de bezwaren is dat niet duidelijk is wie de kosten gaat betalen van fabrieken die niet aan de brand- en bouwveiligheid voldoen. De strekking van het akkoord ondersteunt Wibra wel, aldus een jurist van het textielbedrijf.

Prénatal was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook

Modeketens doen angorawol in de ban na dit gruwelijke filmpje

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl