Pensioenfondsen en grote beleggers in Zwitserland overwegen een deel van hun tegoeden om te zetten in cash om zo de negatieve rente – je moet rente betalen over je banksaldo – te vermijden.

De Zwitserse centrale bank rekent nu 0,75 procent rente aan banken om hun geld bij de centrale bank te parkeren. Ze wil daarmee de druk op de Zwitserse frank verminderen. De munt is nu extreem duur.

Als grote partijen hun banksaldo deels omzetten in bankbiljetten, moeten die natuurlijk wel veilig worden opgeborgen, maar Zwitserland heeft daarvoor de infrastructuur: het land bulkt van de banken en bedrijven met kluizen die nu gebruikt worden voor bijvoorbeeld goud, sieraden en waardepapieren.

Het bedrijf Swiss Gold Safe AG bevestigt in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dat het talloze vragen krijgt van geïnteresseerden. Maar niemand heeft nog daadwerkelijk de stap gezet om grote sommen contant geld op te slaan.

Contant geld opbergen in Zwitserse kluizen

De kosten voor het veilig opbergen van cash, inclusief een verzekering tegen brand en diefstal, zijn ongeveer een derde van de huidige negatieve rente, zegt Swiss Gold Safe. Daarbovenop komen nog wel wat transportkosten.

Hanspeter Konrad, voorzitter van de Zwitserse club van pensioenfondsen, zegt tegenover de FAZ dat diverse van zijn leden een grotere inzet van contanten overwegen. Nu al houden ze zo'n 40 miljard van hun vermogen van 760 miljard in contant geld beschikbaar om uit te keren aan gepensioneerden. Méér contant geld aanhouden is dus een serieuze optie.

De Zwitserse centrale bank kan daar niets tegen doen. Het belasten of zelfs afschaffen van contant geld is in de praktijk uiterst lastig.

Afschaffen contant geld?

Wel is het afschaffen van cash onder economen inmiddels een serieus discussiepunt. Het zou niet alleen het beleid van centrale banken kunnen ondersteunen, maar bijvoorbeeld ook problemen als zwart geld en criminelen kunnen aanpakken.

Willem Buiter bijvoorbeeld, de Nederlandse hoofdeconoom van Citigroup, noemt het verbieden van cash ook als een optie. Maar hij erkent wel dat bijvoorbeeld armen en ouderen nog veel contant geld gebruiken. Als je alleen nog briefjes in kleine coupures uitgeeft, van bijvoorbeeld maximaal 5 dollar (of euro in Europa) zou je dat probleem kunnen ondervangen.

In de praktijk leidt de negatieve rente in Zwitserland vooralsnog tot stijgende populariteit van geld in grote coupures: het Zwitserse briefje van 1.000 frank is veelgevraagd, zegt een analist van de bank UBS tegenover de Duitse site Deutsche Wirtschaftsnachrichten.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl