Grootschalig betalen met contant geld wordt aan banden gelegd. In de strijd tegen witwassen wordt het verboden dat handelaren meer dan 3000 euro contant aannemen. Ook het biljet van 500 euro moet verdwijnen en banken moeten “ongebruikelijke” klanten weren, als het vermoeden bestaat dat ze willen witwassen.
Het zijn voorstellen uit een pakket maatregelen van minister Wopke Hoekstra van Financiën) en van minister Ferd Grapperhaus Justitie en Veiligheid, dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgens de bewindslieden zijn deze extra stappen nodig om het criminelen lastiger te maken.
“Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk moet worden aangepakt”, aldus Hoekstra. Kabinet en allerlei instanties slaan daarom nu de handen ineen “om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel”.
In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat vooral om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Daarom is ook centraal toezicht vanuit Europa nodig, vindt het kabinet.
Het kabinet benadrukt dat banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig zijn tekortgeschoten bij de aanpak van witwassen. Maar inmiddels doen ze grote investeringen om witwassen beter tegen te gaan. Met de nieuwe aanpak kunnen banken hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen, is de verwachting van de ministers.
Rabobank kreeg begin dit jaar nog een boete van iets meer dan 1 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het niet naleven van regels tegen witwassen. Begin 2018 schikte het financiële concern al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten en rivaal ING trof vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro omdat criminelen via de bank geld konden witwassen.
Actie tegen witwassen crimineel geld
Het plan van de ministers van Justitie en Veiligheid en van Financiën om witwassen te voorkomen en criminelen beter op te sporen heeft de steun van De Nederlandsche Bank (DNB). Wel moet in de plannen aandacht worden besteed aan capaciteit bij de toezichthouders, onder meer op het gebied van technologie. Dat zegt DNB in een reactie.
DNB benadrukt dat het effectief aanpakken van witwassen alleen mogelijk is als de hele financiële keten zich maximaal inspant en er tussen de partijen op een goede manier wordt samengewerkt en informatie wordt gedeeld.
Verder pleit DNB samen met het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor een Europese toezichthouder die zich specifiek gaat bezighouden met antiwitwasbeleid en de strijd tegen het financieren van terrorisme.