Winkeliers zijn steeds minder geld kwijt aan het verwerken van betalingen aan de kassa, omdat er steeds meer wordt gepind. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.
De totale kosten van het toonbankbetalingsverkeer in de detailhandel, horeca, tankstationbranche en ambulante handel samen bedroegen vorig jaar 1,3 miljard euro. Dat is 3 procent minder dan bij de vorige meting in 2012.
Het aantal transacties steeg tegelijkertijd juist met 2 procent naar 5,8 miljard. Er wordt over het algemeen nog steeds iets vaker contant betaald dan dat mensen hun pasje trekken. In winkels en bij de pomp betalen we inmiddels wel vaker met onze pinpas, maar in restaurants en bij marktkramen of verkopers langs de straat wordt nog altijd meer afgerekend met brief- en muntgeld.
Contant duurder dan pinnen
Het grootste deel van de becijferde kosten kwam voor rekening van contante betalingen, namelijk 711 miljoen euro. Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer volgens het onderzoek momenteel zo’n 25 cent, een gemiddelde pinbetaling 19 cent.
De onderzoekers verwachten dat winkeliers in de toekomst nog meer kosten kunnen besparen als we straks ook vaker contactloos gaan betalen. In 2014 was deze nieuwe manier van afrekenen met de pinpas slechts goed voor een fractie van het totaal aan betalingen, maar het aandeel neemt snel toe. Berekeningen laten zien dat een contactloze betaling een ondernemer gemiddeld 15 cent kost.
Lees ook
Mobiel betalen: welke alternatieven heb je als ondernemer?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl