Een andere strategie voor de aanpak van het coronavirus kan 123 miljard schelen, zo stellen de VU en KPMG in een rapport.
Met een indamstrategie kunnen er volgens het consultancybureau ook tot 50.000 Covid-19 doden minder zijn.
De huidige aanpak is volgens de onderzoekers ‘geen echte strategie’.
Als Nederland overstapt op een containment-strategie voor de aanpak van het coronavirus kan dat de komende twee jaar 123 miljard schelen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van KPMG en de VU in Amsterdam.
Deze strategie van ‘indammen’ vereist actievere maatregelen dan nu het geval is. Het rapport, dat is ingezien door Trouw, baseert het totaalbedrag op scenario’s die De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze maand publiceerde.
DNB gaat er net als de onderzoekers van uit dat de economie niet zal groeien zolang het virus nog rondgaat.
Bij een zogenaamde containmentstrategie zouden Nederlanders op drukke plaatsen ook FFP1-mondkapjes moeten gaan dragen. Indammen was onder meer in Denemarken, Zuid-Korea, China en IJsland effectief. Dat is winst voor de volksgezondheid en daarmee ook voor de economie, is de boodschap van het rapport.
Het besmettingsrisico blijft zolang Nederland vasthoudt aan 'maximale controle', wat eigenlijk geen echte strategie is, betogen de onderzoekers. Bij Wereldgezondheidsorganisatie WHO is hij in elk geval onbekend, aldus Trouw.
KPMG Health vindt dat testuitslagen sneller beschikbaar moeten komen en er zou moeten worden ingezet op het opsporen van minimaal 80 procent van de contacten van een besmet persoon.
Verder moeten mensen die op Schiphol aankomen verplicht worden getest, stellen de onderzoekers.