Het is voor criminelen heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee consumenten contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te jatten.

Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond donderdag.

Criminelen die iemands pincode ergens hebben afgekeken, hoeven alleen maar met een speciaal draagbaar pinapparaatje vlak langs iemand te lopen in de winkelstraat. Vervolgens toetsen ze de code in op hun eigen apparaat en de consument is in één keer honderden euro’s armer.

“Na een reeks tests met broekzakken, jaszakken en tassen, bleek die theorie praktijk”, schrijft de Consumentenbond. “Zelfs dwars door een stevige damestas bleek je met het apparaatje geld van een pinpas te kunnen halen. Althans, als de pas zich tegen de taswand bevond.”

Banken zeiden dat er maatregelen waren genomen om te voorkomen dat er via een contactloze transactie grote bedragen van iemands rekening kunnen worden gehaald. De limiet op een pas zou 50 euro zijn, daarboven moet een pincode worden ingetoetst. Maar uit tests van de Consumentenbond blijkt dat die limiet in de praktijk niet bestaat.

Bankpas beschermen

De onderzoekers raden consumenten aan om hun contactloze bankpas te beschermen tegen zakkenrollers. Sommige banken zoals ABN Amro verstrekken daarvoor speciale hoesjes. Een huis-tuin-en-keukenoplossing is iets van metaal om de bankpas te doen. Dat kan een portemonnee zijn met een metalen behuizing of een stukje aluminiumfolie. Dat blokkeert het uitlezen van de NFC-chip in de pas.

Andere tips van de Consumentenbond zijn om je pincode af te schermen met je andere hand tijdens het pinnen en om na het pinnen alle cijfertoetsen aan te raken om warmtefoto's onbruikbaar te maken.

Nuancering van de test

De Betaalvereniging Nederland nuanceert de test van de Consumentenbond: in werkelijkheid is het nog nooit voorgekomen dat mensen zo geld afhandig is gemaakt. Dat komt volgens een woordvoerder doordat criminelen hun apparaatje hooguit 4 centimeter van de pas moeten houden.

In de praktijk bergen mensen hun betaalpas vaak op in hun binnenzak of diep in de portemonnee, waardoor het aflezen van de pas erg lastig is, aldus de zegsman. Mochten het toch gebeuren dat mensen op deze manier worden gerold, dan zullen banken dat volgens hem vergoeden.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond gaan de banken wel hun communicatie naar de klant verbeteren. Het kwam voor dat bankmedewerkers klanten op het hart drukten dat de pas voor het overmaken van hogere bedragen altijd fysiek in een betaalautomaat moet worden gestoken. Maar dit is niet juist, wel moet dan de pincode worden ingetoetst.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl