- Consumenten hebben in het derde kwartaal minder uitgegeven, zo blijkt uit transactiedata van ING.
- Consumenten gaven vooral minder uit aan niet-noodzakelijke dingen, zoals kleding, elektronica en meubels.
- Volgens ING is dit nog een teken aan de wand dat een recessie in aantocht is.
- Lees ook: Kabinet wil naar verluidt de helft van de gestegen energiekosten van het mkb vergoeden, tot een maximum van €160.000
De inflatie en de onzekere economische vooruitzichten lijken vat te krijgen op de bestedingen van consumenten. Uit een analyse van transactiedata van ING blijkt dat de consumptie onder druk staat, nog een teken dat een recessie op de loer ligt.
Het Economisch Bureau van ING heeft de online, cash- en pintransacties in het derde kwartaal onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat in het derde kwartaal de totale waarde van de transacties 1,5 procent onder die van een kwartaal eerder ligt.
Volgens ING is dit zonder meer een teken dat consumenten het rustiger aan hebben gedaan. Zeker omdat het bij deze transactiecijfers gaat om nominale waarde-cijfers in tijden van hoge inflatie. Dat betekent dat de verkopen uitgedrukt in volumes nog sterker zijn afgenomen.
Bij een nadere blik op de cijfers is te zien dat er een vooral een stevige daling heeft plaatsgevonden bij non-food-winkels, zowel in de winkelstraat als online. In vergelijking met een kwartaal eerder is er sprake van een daling bij offline elektronicazaken (-4,4 procent), kledingzaken (-2,6 procent) en woonwinkels (-2,5 procent), zo laat de grafiek hieronder zien.
Aan de dienstenkant hebben consumenten minder uitgegeven in de categorieën recreatie & cultuur, en restaurant & bars. Hieruit blijkt dat consumenten vooral minder hebben besteed aan niet-noodzakelijke dingen, de uitgaven die waar consumenten als eerste bezuinigen als het economisch minder gaat.
In winkels waar meer noodzakelijke producten worden verkocht, zoals de supermarkt de drogist en de apotheek, werd in de het derde kwartaal nog wel meer uitgegeven dan in het kwartaal daarvoor.
ING verwacht dat de consumptie de tweede helft van dit jaar zwakker zal zijn dan de eerste helft. De inhaaleffecten die de consumptie zouden kunnen stutten hebben inmiddels aan kracht ingeboet. De steeds hogere energierekening zal de overige bestedingen onder druk zetten, ondanks het forse koopkrachtpakket in 2022 met 190 euro per maand aan tegemoetkoming voor energiekosten in november en december.
Naast de recente dalingen van de industriële productie, goederenexport en investeringen, is dit volgens ING nog een teken aan de wand dat een recessie in aantocht is.