De feestdagen hebben de pc-markt niet uit het slop kunnen trekken. Voor het eerst in vijf jaar is het aantal verscheepte pc’s gedaald in het vierde kwartaal.
Dat meldt IDC vrijdag. Het marktonderzoeksbureau geeft cijfers voor het aantal pc’s dat fabrikanten hebben verscheept naar winkels, niet het aantal pc’s dat consumenten daadwerkelijk hebben gekocht.
Het aantal verscheepte pc’s daalde met ruim 6 miljoen in het vierde kwartaal, 6,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. IDC rekende op een krimp van 4,4 procent.
Voor het eerst in vijf jaar verscheepte de computerfabrikanten minder pc’s in het laatste kwartaal van het jaar, dat door de feestdagen een belangrijke periode is.
Pc’s met Windows 8 lauw ontvangen
De nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem Windows heeft de pc-markt geen duw in de rug gegeven. Windows 8 is sinds de lancering op 26 oktober 60 miljoen keer verkocht en laat daarmee een vergelijkbaar verkooptempo zien als zijn voorganger, Windows 7, aldus Microsoft.
Dat was echter onvoldoende om de de daling op de pc-markt een halt toe te roepen. De verkopen hebben te lijden onder de populariteit van smartphones en tablets.
Pc's met Windows 8 zijn lauw ontvangen, aldus IDC-analist Loren Loverde tegenover The Wall Street Journal. Hij meent dat pc-makers de voordelen van Windows 8 beter voor het voetlicht moeten brengen. "We denken dat mensen nog steeds pc's willen, maar op het moment zijn ze moeilijk te verkopen", aldus Loverde.
De pc-fabrikanten hebben het afgelopen jaar ingezet op ultrabooks: dunne en lichte laptops die lijken op de MacBook Air van Apple. Maar de verkoop daarvan moet vooralsnog op gang komen. Ook de economische crisis is een reden dat mensen hun geld nog even op zak houden.
HP de grootste
Hewlett-Packard (HP) bleef volgens IDC de grootste pc-maker ter wereld en liep zelfs iets uit op de voornaamste concurrent, het Chinese Lenovo. Marktonderzoeksbureau Gartner meldde het vorige kwartaal nog dat de twee bedrijven van plek waren gewisseld.
Vorige maand liet HP weten opnieuw te kijken naar de verkoop van de pc-divisie. De pc- en de printer-tak, samen goed voor bijna de helft van de omzet, zouden te weinig winst maken.
Dell en Acer grootste verliezers
Dell zag de verkopen dalen met 20,8 procent. De computerfabrikant maakte vorig jaar bekend dat het steeds minder verdient aan de verkoop van computers en daarom inzet op het leveren van servers en zakelijke software.
Ook Acer had het zwaar te verduren. De Taiwanese computermaker noteerde een daling van 28,2 procent. De Taiwanese concurrent Asus zit Acer inmiddels op de hielen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl