Het Amerikaanse Congres heeft donderdag officieel vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Het Congres kwam onder leiding van vicepresident Mike Pence opnieuw bijeen, nadat de vergadering op woensdag was verstoord door een bestorming van aanhangers van Donald Trump.
Trump beloofde donderdag een ‘ordelijke’ machtsoverdracht.
Het Amerikaanse Congres heeft officieel vastgelegd dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen.
Vicepresident Mike Pence heeft dit met een verklaring over de uitslagen van de kiesmannen geformaliseerd in een zitting van beide kamers van het Amerikaanse Congres.
Het Amerikaanse parlement heeft 306 kiesmannen voor Joe Biden officieel vastgesteld, ruim genoeg voor het presidentschap. Bezwaren van Trump-bondgenoten tegen de uitslagen in sommige staten, werden weggestemd. Trump bleef steken op 232 kiesmannen.
President Donald Trump heeft een “ordelijke machtsoverdracht” beloofd op 20 januari. Wel herhaalde hij volgens CNN in een verklaring het oneens te zijn met de verkiezingsuitslag. Dat het Congres zijn rivaal Joe Biden heeft aangewezen als winnaar, betekent volgens hem “het einde van de grootste eerste termijn in de geschiedenis van het presidentschap.”
Trump benadrukte ook dat het pas het "begin is van onze strijd om Amerika weer groots te maken".
Bezwaren tegen verkiezingsuitslag in Congres verworpen
Amerikaanse parlementariërs hadden diverse bezwaren verworpen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, onder meer uit de staat Pennsylvania. Die bezwaren waren ingediend door partijgenoten van president Donald Trump, maar zij kregen ook binnen hun Republikeinse Partij maar beperkt steun.
Politici in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden de bezwaren met grote meerderheid weg.
Het Congres ging donderdag, ondanks de eerdere bestorming van het parlementsgebouw door Trump-aanhangers op woensdag verder met het goedkeuren van de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden.
Sommige Republikeinen hielden vast aan hun bezwaren tegen de uitslagen die door bepaalde staten zijn aangeleverd.
Meerdere Republikeinen die hadden aangekondigd zich bij de klagers te zullen aansluiten, bedachten zich na de escalatie van de protesten in de hoofdstad. "Toen ik vanochtend aankwam in Washington, was ik beslist van plan om bezwaar te maken tegen de goedkeuring van de stemmen van de kiesmannen", zei senator Kelly Loeffler, die deze week een poging herkozen te worden zag mislukken. "Maar de gebeurtenissen hebben me gedwongen te heroverwegen. Ik kan nu naar goed geweten geen bezwaar meer maken."
Het aanvechten van de verkiezingsuitslag zorgde voor veel verdeeldheid binnen de Republikeinse Partij.
Sommige Republikeinen hadden Biden al gefeliciteerd met zijn overwinning. De onrust binnen de partij lijkt te groeien door de chaos in Washington. "Ik zal nooit meer op dezelfde manier kijken naar collega's die deze waanzin hebben gevoed", zei afgevaardigde Dan Kildee volgens CNN.
Het goedkeuren van de verkiezingsuitslag door het Congres is normaliter een formaliteit.
President Donald Trump blijft echter beweren dat hij het slachtoffer is van verkiezingsfraude. Daarop vielen zijn aanhangers het parlementsgebouw binnen. De autoriteiten hadden uren nodig om de orde te herstellen.