Het bestuur van SBM Offshore geniet nog altijd de volle steun van de raad van commissarissen van de dienstverlener aan de olie-industrie, die betrokken is bij een groot omkoopschandaal rond het Braziliaanse olieconcern Petrobras.

Dat bleek op de aandeelhoudersvergadering van SBM woensdag in Rotterdam.

Aandeelhouders hadden veel vragen over de manier waarop het bestuur de corruptieaffaire heeft aangepakt, nadat in 2012 aan het licht kwam dat agenten van SBM in Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië mogelijk op grote schaal mensen hadden omgekocht.

Aftredend rvc-voorzitter Heinz Rothermund zei woensdag dat hij “100 procent tevreden” is over de werkwijze van het bestuur. Hij zei daarbij dat hij “beschuldigingen in de media dat het boeven zouden zijn” zeer persoonlijk neemt, omdat die volgens hem ongegrond zijn.

Afgelopen tijd kwamen berichten van een klokkenluider naar buiten waaruit zou blijken dat SBM zijn aandeelhouders wilde misleiden. Het bedrijf zei eerder al dat dit valse beschuldigingen waren.

Schikking met Braziliaanse autoriteiten

Errol Keyner van beleggersclub VEB opperde op de vergadering woensdag verder dat SBM zou meewerken aan een schadeclaim tegen het vorige bestuur van SBM, onder wiens leiding de smeergeldzaak plaatsvond. Maar daar wilde bij SBM niemand van weten.

Het Schiedamse bedrijf is nog met de autoriteiten in Brazilië in onderhandeling over het schikken van de hele zaak. Met de Nederlandse justitie werd eind vorig jaar al een schikking van circa 192 miljoen euro overeengekomen.

Lage olieprijs schaadt SBM

De steekpenningenaffaire is niet het enige probleem waar SBM mee kampt. Topman Bruno Chabas herhaalde woensdag dat het bedrijf momenteel ook veel last heeft van de lage olieprijzen. Hierdoor kan SBM dit jaar mogelijk geen grote nieuwe klussen binnenhalen.

Op de vergadering van woensdag werd tevens gestemd over de beloningen, het dividend en een aantal wisselingen van bestuurders en commissarissen in de top van het bedrijf. De aandeelhouders gingen in ruime meerderheid met alle voorgelegde besluiten akkoord.

Ook de omstreden benoeming van Sietze Hepkema , de voormalig juridisch directeur, tot commissaris werd door de aandeelhouders dus ondersteund.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl